Logo mooigeldropmierlo.nl
Berend van de Donk en Lennard Bucks   | Fotonummer: aba780
Berend van de Donk en Lennard Bucks
De MooiGeldropMierloKrant

Medailles voor Berend van de Donk en Robin van Hoof tijdens EuroSkills vakmanschap in Zweden

Mierlo/Geldrop – Ruim 500 jongeren van Mbo-scholen uit 28 verschillende landen waren van 1 tot en met 3 december aanwezig in het Zweedse Gotenborg voor deelname aan de EuroSkills, het Europees Kampioenschap voor het vakmanschap in verschillende vakgebieden. De Geldroppenaar Berend van de Donk, leerling van het Summacollege aan Het Eeuwsel in Eindhoven, nam deel aan de EuroSkills. Ook Robin van Hoof, oud-leerling van de Mierlose school Bouw Infra Mensen Mierlo, was een van de Nederlandse teamleden die deelnam aan deze wedstrijd.

Vakwedstrijden
De Vakwedstrijden zorgen voor de promotie van het beroepsonderwijs, het bevorderen van vaktrots en de talentontwikkeling van jonge professionals. In verschillende vakgebieden streden de jongeren om de titel beste vakman/vakvrouw van Europa. De 21-jarige Berend is tijdens de Nederlandse Kampioenschappen, gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht, samen met zijn teamgenoot Lennard Bucks, in hun vakgebied 'Mobiele Robotica', Nederlands kampioen geworden. Door dit kampioenschap werden zij voor deze EuroSkills geselecteerd. Berend, verantwoordelijk voor de mechanische kant, en Lennard verantwoordelijk voor de elektronische kant, hadden in Nederland twee robots gemaakt, die van tevoren naar Zweden waren gestuurd.

Robots
Deze twee robots zijn door de leerlingen van het Summa ontworpen en van de laatste technische snufjes voorzien. Berend vertelt: "In Gotenborg konden we de robots uittesten en de laatste programma's invoeren. Tijdens de wedstrijd moest een robot een parcours afleggen en verschillende taken uitvoeren." Samen met teamgenoot Lennard streed Berend om de jurypunten. "Het was heel zwaar, maar het was het allemaal waard."

Nederlands Team
Het Nederlands Team bestond dit jaar uit 39 leden, die in 28 vakgebieden uitkwamen en in totaal drie gouden, vier zilveren, drie bronzen medailles en tien 'medailles voor Excellent' wisten te winnen. Een medaille voor 'Excellent vakmanschap' ontvangen de deelnemers als zij boven de gemiddelde norm van 500 punten scoren.

Voorbereiding
Robin van Hoof heeft tijdens zijn opleiding metselen bij het ROC ter AA en Bouw Infra Mensen Mierlo, aan de Goorsedijk in Mierlo, deelgenomen aan de Nederlandse Kampioenschappen voor het vakmanschap in maart 2016 in de RAI in Amsterdam. Francien van der Linden van Bouw Infra Mensen Mierlo vertelt: "Robin wist overtuigend Nederlands kampioen te worden in het onderdeel metselen. Door deze titel is Robin geselecteerd voor de Europese kampioenschappen." Tijdens de trainingen voor de Europese kampioenschappen werd Robin begeleid door instructeur Marcel van den Berkmortel en door de expert Arnold Ros. Robin heeft zich de afgelopen weken bij Bouw Infra mensen Mierlo goed kunnen voorbereiden voor dit kampioenschap. Regelmatig was hij op school te vinden voor het maken van opdrachten en werkstukken.

Bronzen medaille
Onder het oog van tienduizenden mensen hebben alle deelnemers drie dagen opdrachten uitgevoerd, die werden beoordeeld door experts uit het vakgebied. Berend en Lennart eindigden in hun vakgebied op een welverdiende derde plaats. Trots op het resultaat, namen zij de medaille in ontvangst.

Zilveren medaille
Robin heeft zijn opdracht uitmuntend uitgevoerd en heeft daarmee een zilveren medaille behaald op het onderdeel metselen. "En daar zijn wij zeer trots op!", vertelt Francien. De gouden medaille bij Metselen ging naar Zwitserland. Het brons was voor Zweden.

Visitekaartje
Voor het vierde jaar op rij heeft een leerling van Bouw Infra mensen Mierlo en het ROC ter AA deelgenomen aan de EuroSkills / WorldSkills; 2013 (Duitsland), 2014 (Frankrijk) en 2015 (Brazilië). Door deze deelname kunnen deze leerlingen met trots zeggen dat zij Nederlands kampioen zijn geweest in hun eigen vakgebied. Ook Summa College Eindhoven is trots op hun leerlingen: "Een beter visitekaartje kan de school niet krijgen!"

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>