Logo mooigeldropmierlo.nl
Fotograaf: Peter Wijlaars  | Fotonummer: 0908a6
Fotograaf: Peter Wijlaars
Foto's Gemeente Geldrop-Mierlo

De naturalisatieceremonie op Kasteel Geldrop

Geldrop - De rode loper lag op 15 december uit bij kasteel Geldrop om de nieuwe Nederlanders te verwelkomen voor de naturalisatieceremonie van de gemeente Geldrop-Mierlo. Bij de deur werden de 14 nieuwe Nederlanders, waaronder 4 kinderen, welkom geheten door de bosnimf van het kasteel.

Naturalisatiedag
Het was de elfde keer dat in Nederland de naturalisatiedag werd gevierd. Mensen die zich tot Nederlander hebben laten naturaliseren worden op 15 december, Koninkrijksdag, in het zonnetje gezet. Ze hebben de inburgeringcursus achter de rug en een verklaring van verbondenheid afgelegd. Daarin beloofden ze respect te hebben voor de vrijheden, rechten en plichten die in Nederland leven of gelden.

Welkom
De nieuwe Nederlanders van de gemeente werden welkom geheten door Burgemeester Link van Geldrop-Mierlo. Hij feliciteerde de nieuwe Nederlanders met hun Nederlanderschap. In zijn toespraak legde hij er de nadruk op dat het Nederlanderschap niet alleen rechten maar ook plichten met zich meebrengt. Bij die plichten hoort onder andere het betalen van belasting en het in principe voorzien in eigen levensonderhoud. "Veel geluk in uw nieuwe vaderland", daarmee beëindigde de Burgemeester zijn speech.

Een cadeau
De nieuwe Nederlanders kwamen na de speech één voor één naar voren om uit handen van Burgemeester Link een cadeau in ontvangst te nemen; een Geldropse koek, twee koffiebekers, want bij koek hoort koffie en de Nederlandse vlag. Voor de kinderen waren er kaartjes voor de ijsbaan. De twee jongste Nederlanders, nog geen jaar, waren daar nog te klein voor.

Multicultureel
De nieuwe Nederlanders waren afkomstig uit Somalië, Irak, Suriname, Gambia, Duitsland, Thailand, Taiwan, Australië en Joegoslavië. "Uw achtergrond is anders, maar nu bent u Nederlander", zei de Burgemeester in zijn toespraak. De nieuwe Geldrop- en Mierlonaren hadden zich gekleed voor de ceremonie. Ze zagen er prachtig uit. Daarnaast hadden ze ook een gerecht uit hun oorspronkelijke land klaargemaakt voor de gezamenlijke maaltijd na de ceremonie.

Nieuwe Geldrop- en Mierlonaren aan het woord
Shuker en Tchiman uit Irak waren aanwezig op de ceremonie met hun drie dochtertjes. "Het is belangrijk voor de toekomst van de meisjes", zegt Shuker. "Hier in Nederland gaan ze hun toekomst opbouwen. Hier zijn ze veilig." Meneer Sillah uit Gambia is blij met de naturalisatie. "Ik ben met een Nederlandse vrouw getrouwd en nu hebben we beide dezelfde nationaliteit. Niet alleen ik, ook mijn vrouw vindt het heel belangrijk."

Salty Dogs uit Mierlo
Na de ceremonie werd er een groepsfoto gemaakt van de nieuwe Geldrop- en Mierlonaren met Burgemeester en Wethouders Marc Jeucken en Miranda Verdouw. Het Shantykoor The Salty Dogs uit Mierlo luisterde de ceremonie op met liederen als 'De klok van Arnemuiden' en 'Het kleine café aan de haven'. De nieuwe Nederlanders zongen het refrein volop mee.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>