Logo mooigeldropmierlo.nl
Fotograaf: Peter Wijlaars  | Fotonummer: b5a7bb
Fotograaf: Peter Wijlaars
Fotoseries

'Kiloknallers' winnaar Festival Nederlandse lied Strabrecht College [Foto's}

Geldrop – De lessen Nederlands en Expressie werden de afgelopen weken door alle tweede klassers van het Strabrecht College op een bijzondere manier ingevuld. Wekenlang zijn de leerlingen bezig geweest met het maken van het perfecte lied, een bestaand lied voorzien van een Nederlandse tekst, voor het Festival van het Nederlandse lied. De grote finale vond maandag 23 januari plaats in de aula van het Strabrecht College.

Thema
Docent Elise van Leengoed vertelt: "Ieder jaar verbinden we een thema aan het liedjesfestival, dit jaar is er gekozen voor het thema 'humor'." Dit bleek een lastige opgave te zijn, maar de leerlingen slaagden erin om dit project te laten slagen. De jarenlange traditie van het Strabrecht College werd ook dit jaar door de tweedejaars bijzonder goed uitgevoerd. Zij hebben er onderling een spannende wedstrijd van gemaakt. Behalve de Nederlandse taal, moesten de Nederlandse woorden duidelijk uitgesproken worden. Tevens werd er gelet op een goede presentatie van het lied waarbij de tekst ritmisch goed afgestemd moest worden op de originele muziek en op de samenwerking tussen de leerlingen. Iedere klas bestond uit een aantal groepen van leerlingen die de strijd met elkaar aangingen.

Spannend
Na de voorronden, streden de winnaars van iedere tweede klas, tien in totaal, op maandag 23 januari in de grote finale met elkaar. In een spannende finale zongen de tien groepen, aangemoedigd door hun klasgenoten, de longen uit hun lijf. Elise vertelt: "De groepen zijn echt fanatiek, ze halen het beste uit zichzelf en willen allemaal winnen."

The Voice
"De groepen die maandagavond hebben opgetreden, hebben vrijdag- en maandagmiddag gerepeteerd met licht en geluid. Dat was voor de leerlingen best wel spannend", vertelt docent Hans van Es die dit jaar voor de 38e keer het Festival voor het Nederlandse lied organiseert. Hans vertelt: "De leerlingen, de meesten 14 jaar oud, stralen als zij op het podium staan. Ze moeten het toch maar 'effe' doen." Opvallend was dat dit jaar meer jongens deelnamen dan voorgaande jaren. Wellicht dragen de TV-programma's zoals 'Idols' en 'The Voice' bij aan de deelname. Op dit moment neemt Pleun Bierbooms uit Lieshout deel aan het programma 'The Voice'. "Zij heeft in de tweede klas ook hier op het podium gestaan. Misschien zien we in de toekomst nog wel meer talenten die hebben gestraald op het podium van het Festival van het Nederlandse lied", vervolgt Hans trots.

De groep 'De Kiloknallers' met Julia, Sarah en Nikki uit T2C wist de jury te overtuigen met de uitvoering van hun lied. Zowel qua zang als expressie stegen zij boven de andere groepen uit. Zij mogen zich winnaar noemen van het Festival van het Nederlandse lied 2016/2017. "Behalve het zingen, was het schrijven van het lied ook heel erg leuk om te doen", vertelt Sarah.

Verrassing
Behalve de optredens van de leerlingen uit de tweede klassen, traden ook de winnaars van vorig jaar op. Maar dat was nog niet alles! "Ieder jaar maakt Nederlands docent Hans een passend lied voor de leerlingen uit de tweede klas. Dit lied werd door de vakdocenten Nederlands en Expressie gezongen," vertelt Elise. Hans heeft dit jaar voor de laatste keer een lied heeft gemaakt, hij gaat aan het einde van het schooljaar met pensioen. "Een reden om Hans eens in het zonnetje te zetten met een, speciaal voor hem geschreven, lied. Alle leerlingen zongen uit volle borst mee. Hans was zichtbaar ontroerd door de muzikale ode die zijn collega's aan hem brachten.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>