Logo mooigeldropmierlo.nl
Noa Hooi (in wit pak, op achtergrond)  | Fotonummer: 178e9f
Noa Hooi (in wit pak, op achtergrond)
Sport

Succesvolle Kim en Noa Hooi naar Europacup Spanje en Kroatië

Mierlo- De zusjes Kim (16) en Noa (15) Hooi maakten 8 jaar geleden voor het eerst kennis met de judosport. Nu behoren zij tot de nationale top in hun leeftijdscategorie.

Jong
Op 7-jarige leeftijd begon Noa met judoën bij Budovereniging De Hechte Band. Ze vond het meteen een leuke sport. Haar oudere zus Kim nam zij een half jaar later mee naar een 'vriendjesles'. "Ik vond judo nooit zo leuk om naar te kijken", vertelt Kim. "Maar zelf meedoen vond ik echt heel leuk." De zusjes gingen wedstrijdjes judoën en zo begon hun succesvolle avontuur in de judowereld.

Nederlands kampioen
Twee jaar geleden maakten Kim en Noa de overstap naar Sportschool Van de Pol in Helmond. Ze trainen veel en vaak om op hoog niveau te kunnen presteren. Maar liefst zes keer per week zijn zij met hun lievelingssport bezig en niet zonder succes: beiden werden al eens Nederlands kampioen. Kim betrad vorig jaar het hoogste podium op nationaal niveau in de leeftijdsklasse -18 jaar. "Naast leeftijdsklassen zijn er acht gewichtsklassen", legt Kim uit. "Ik kom uit in de klasse -70 kg." Noa werd in 2015 Nederlands kampioen -15 jaar. Vorig jaar behaalde Noa een mooie tweede plaats op het NK -18 jaar. In de klasse -57 kg.

Nationale selectie
"Ieder jaar zijn er drie meetmomenten. Wanneer je op die meetmomenten goed presteert, kun je uitgekozen worden voor de nationale selectie", vertelt Noa. Op 14 en 15 januari was er zo'n meetmoment: het Dutch Open Espoirtoernooi. Een groot internationaal toernooi, gehouden in Eindhoven, waar de betere judoka's aan deelnemen. Kim en Noa behaalden daar allebei de eerste plaats in hun klasse. "Afgelopen week kregen we via de mail van de judobond te horen dat we geselecteerd zijn. We hadden het wel verwacht, gezien onze prestaties, maar het was toch fijn om de bevestiging te krijgen", glundert Kim.

Edith Bos
Deel uitmaken van de nationale selectie betekent dat ze één keer per week op Papendal trainen. "Mama brengt ons meestal. We rijden dan om vier uur weg. De training is van 18.00 tot 19.30 uur. We trainen er met de beste judoka's van Nederland. Ik heb bijvoorbeeld eens tegen Edith Bosch gejudood. Ik had natuurlijk geen enkele kans om te winnen", zegt Kim. "Maar je leert er wel veel van."

Hoogst haalbare
De eerstvolgende wedstrijden waar Kim en Noa voor trainen zijn de Europacup wedstrijden in Spanje en Kroatië, die worden gehouden in februari en maart. "Als we daar op het podium komen, mogen we naar het EK." Wanneer de judoka's de goede prestaties blijven voortzetten, wachten hun ook nog de Europese Jeugd Olympische Spelen in de zomer van dit jaar. "We gaan voor het hoogst haalbare", aldus de Mierlose judoka's.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>