Logo mooigeldropmierlo.nl
Fotograaf: Peter Wijlaars  | Fotonummer: e097e0
Fotograaf: Peter Wijlaars
Foto's Fotoseries

Emma de Hond wint Geldropse Ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd

Geldrop - Emma de Hond van basisschool Sint Jozef won op dinsdag 31 januari de Geldropse Ronde van de jaarlijkse Nationale Voorleeswedstrijd. De wedstrijd werd gehouden in gemeenschapshuis Zesgehuchten te Geldrop. Maar liefst 7 basisscholen deden mee en stuurden hun eigen schoolwinnaar.

De winnares
Emma las een gedeelte van het boek Matilda voor van Roald Dahl. Ze wist het publiek mee te slepen en ze kon de humor uit het verhaal goed overbrengen. "Het publiek leefde mee", prees de jury haar. Emma kreeg een groot applaus, de wisselbeker voor haar school en een bos bloemen. Zij mag op 18 maart meedoen aan de Provinciale Ronde. "Het was heel leuk om mee te doen", zei Emma. "De voorrondes op school waren al spannend en leuk. Ik voelde me al een winnaar. Dat ik de Geldropse Ronde zou winnen had ik niet verwacht, want de andere voorlezers waren geweldig goed." Ze heeft een fragment uit Mathilda gekozen omdat ze het verhaal zo grappig vond. "Ik moet er zelf om lachen," zei ze.

Jury
De spanning was te snijden in de zaal toen de jury zich terugtrok nadat alle verhalen waren voorgelezen. De jury bestond uit Frank Dieters, manager Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Geldrop, Saskia Johnson van boekhandel Van Grinsven en Rita Bemelmans van bibliotheek Dommeldal. Een quiz verzorgd door Len Copal als het personage Jul de Jutter, hield de toehoorders bezig. Len Copal verzorgde ook de presentatie van de wedstrijd en maakte het publiek regelmatig aan het lachen. Emma de Hond werd tot winnares uitgeroepen na een langdurig beraad.

Moeilijke beslissing
"Het was een moeilijke beslissing", zegt Saskia Johnson. Rita Bemelmans voegt daaraan toe: "Al de zeven deelnemers lazen goed voor. Het lag echt heel dicht bij elkaar." Frank Dieter vond dat de variëteit aan verhalen de beslissing moeilijk maakte. "Er waren grappige, spannende en leerzame verhalen. Allemaal heel goed gekozen fragmenten, maar door de verschillende genres was de keuze moeilijk."

De andere deelnemers
Romy Franz kwam uit voor basisschool 't Klokhuis met het verhaal 'Leeuwenroof' van Paul van Loon, een zeer populair boek. Het fragment was goed gekozen. Romy maakte indruk op de jury door haar mooie stem. Sasha Brons van basisschool De Branding kwam met een verhaal van Marjon Hoffman: Floor tussen de regels. Het was een heel grappig stukje. "Je zoog het publiek mee in het verhaal", zei de jury over haar. Floortje Geenen van basisschool Dommeldal las 'Oog in oog' van Karen van Holst voor. Dat verhaal ging over een walvisbaby die aanspoelde op het strand. Om haar voorlezen kracht bij te zetten, bracht ze een opblaaswalvis mee op het podium. "Je bracht de emotie van het verhaal over," zei de jury over Floortje. Cansy Bilici van basisschool De Vlinder kwam met een fragment uit 'Hoe overleef ik de brugklas' van Francine Oomen. Het is een leerzaam en populair boek. Cansy las het rustig en duidelijk voor. "Heel mooi verteld", zei de jury over Cansy. Sofie van Herwijnen van basisschool De Regenboog had het verhaal 'Verwoestend water' van Ingrid Onckels uitgekozen. Ze keek in het publiek en wist het verhaal overtuigend te brengen. "Je maakte indruk met je inleiding." "Je hebt het heel goed gedaan." Lotte Pees van basisisschol Beneden Beekloop las 'Oorlosgkinderen' van William Osborne. De jury: "Je hebt goed voorgelezen. Het was echt spannend."

Geldropse Ronde
De Geldropse ronde werd voor de 22e keer georganiseerd door Bibliotheek Dommeldal. Geldrop doet vanaf de eerste keer dat de voorleeswedstrijd werd georganiseerd mee. De scholen zijn heel enthousiast en binnen de school wordt er serieus werk van gemaakt om de schoolwinnaar te kiezen. Deze keer waren er alleen meisjes die deelnamen. Hopelijk laten de jongens volgend jaar zien dat ze ook goed kunnen voorlezen.

 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>