Logo mooigeldropmierlo.nl
Voorzitter Lianne Sanders  | Fotonummer: 8b9d49
Voorzitter Lianne Sanders (Foto: Cor Vitalis)
Sport

Budovereniging De Hechte Band viert 25-jarig jubileum

Mierlo - Budovereniging De Hechte Band bestaat in april 25 jaar. Zij vieren dat met een feestavond voor hun leden en een gezellig uitstapje naar Irrland voor de jeugdleden. Oprichtster voorzitster en dragende kracht van DHB, Lianne Sanders, vertelt over 'haar' vereniging en passie.

600 leden
De missie van de Budovereniging Mierlo luidt: stimuleren, ontwikkelen en aanbieden van Budo gerelateerde sporten die voor iedereen en alle culturen openstaan in een veilige en verantwoorde omgeving. Zo staat het in de statuten. Respect, normen en waarden en algemeen welzijn staat bij de vereniging centraal. En dat al vijfentwintig jaar. Budovereniging De Hechte Band is een bloeiende vereniging met ruim 600 leden. Het jongste lid is twee jaar; het oudste lid 65 jaar. De vereniging is opgericht op 1 april 1992 en kent naast het sporten een groot aantal activiteiten voor jong en oud en voor mensen met een beperking.

Verzamelnaam
Lianne Sanders legt uit dat Budo een verzamelnaam is voor verschillende Japanse vechtsporten. Vier daarvan, te weten Judo, Ju jitsu Karate Jitsu en Aikido zijn bij DHB te beoefenen. "Stuk voor stuk sporten, waarbij je leert omgaan met je lichaam. Je durft veel meer, je krijgt er zelfvertrouwen van. Je leert hoe je moet vallen en je overwint je angsten."

Veelzijdigheid
"Judo is een spel van aanvallen en verdedigen", aldus Lianne. "De grondvormen van bewegen zijn trekken, duwen, tillen, schuiven, rollen en balanceren. De sport is veelzijdig en dus ideaal om een goede conditie op te bouwen." Ju jitsu is een Japanse vechtwijze, ingesteld op de verdediging en aanval. "Het is vooral de kunst door meegeven te overwinnen. Nodig is concentratie, een snel reactievermogen en kennis van de kwetsbare plaatsen van het lichaam. Ook bij Ju jitsu wordt de graad van bekwaamheid, net als bij Judo, onderscheiden door de kleur. Hoe donkerder de band, hoe bekwamer."

Krijgskunst
Bij Karate Jitsu, letterlijk vertaald 'krijgskunst met de lege hand', staat respect voor elkaar hoog in het vaandel. Jezelf kunnen beheersen is een belangrijk onderdeel van de training. Karate-Jitsu is niet ontwikkeld om iemand zomaar aan te vallen, maar je mag jezelf wel verdedigen."

Balans
Aikido is de vierde tak van sport. "Aikido geeft bij de juiste beoefening een perfecte balans tussen lichamelijke en geestelijke energie. Je komt in deze sport werp- en controletechnieken tegen zoals in Judo, maar ook bewegingsvormen en zwaardtechnieken. Aikido kent echter geen wedstrijdvorm; men werkt immers samen aan het doel. De bewegingen zijn soepel en wat kunstzinniger."

Breed pakket
Ook kan men bij DHB fitnessen, Zumbalessen nemen, bootcamp volgen en nog veel meer. Een breed pakket dus. Lianne vindt het essentieel dat de mensen het naar hun zin hebben, gezond blijven en dat de kinderen hier leren. "Je ziet het zelfvertrouwen groeien onder je handen. Kinderen leren om te durven bewegen en om te durven vallen; dat is heel belangrijk. We hebben hier ook kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Nou, ik heb weleens staan huilen als je ziet dat zo'n kind ineens doorheeft hoe een greep of worp werkt!"

Samen
"Kijken naar het individu", legt Lianne uit. "Waar past het kind of de jongere, voelt het kind zich prettig in de groep. Samen gaan we voor een gezonde en fijne levensstijl en daar neemt sporten op een leuke en verantwoorde manier een heel prominente plaats in."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>