Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 10d2da
Foto: Peter Wijlaars
Gemeente Geldrop-Mierlo

Burgers van Geldrop mogen trots zijn op hun verleden

Wethouder Renée Hoekman bracht maandagmiddag 3 april de pers op de hoogte van iets nieuws: er komt een prachtige textielroute langs acht belangrijke punten in Geldrop. Een van de verbeteringen uit het centrumplan van Geldrop. Het DNA van Geldrop en in mindere mate dat van Mierlo is terug te leiden naar een rijke textielhistorie. In het straatbeeld in het centrum van Geldrop is dit bij het Weverijmuseum nog het beste zichtbaar, maar in de andere straten nog maar beperkt. Het textielverleden verdient een meer zichtbare plek in de openbare ruimte. "We zijn immers trots op dit verleden en dragen dit ook graag uit", aldus Renée Hoekman.

Thema
"Speciaal hiervoor is het thema 'Verleden (ver)weven in heden' bedacht en een herkenbaar symbool. Rondom dit thema gaan we de rijke geschiedenis van Geldrop duidelijk maken op een moderne, interactieve en toegankelijke manier. Zo zijn er op een aantal locaties in het centrum afbeeldingen zichtbaar die verwijzen naar ons textielverleden. Onder andere in de onderdoorgang naar het Bezorgershof."

Zuilen
Wethouder Hoekman vervolgt: "Om de textielroute handen en voeten te geven hebben we Dirk Smit, directeur van kunstcollectief Nulzes en Bas Koreman van atelier Antimaterie ingeschakeld. Dirk Smit: "We zijn bij het ontwerpen van de zuilen geïnspireerd geraakt door een filmpje dat ooit is opgenomen van oud-wever Piet Stoop. Hij benoemde tien spreekwoorden die een relatie hebben met textiel en weven. Iedere zuil is uniek en bevat het symbool en een kort verhaaltje over de 'textiellocatie' en een spreekwoord uit de textielindustrie wat tevens van toepassing is op de plek waar de zuil komt te staan. Ook bevat de zuil een qr-code waarmee belangstellenden in een speciaal online magazine textielverhalen kunnen lezen en foto's en filmpjes kunnen bekijken."

Spreekwoorden
"Veel spreekwoorden hebben te maken met textiel", zegt ontwerper Dirk Smit. "We zijn er vanuit gegaan dat in Geldrop veel relevante gebouwen, plaatsen en geschiedenissen te vinden zijn die daarmee te maken hebben." 'Pik de draad weer op' en 'Er goed garen bij spinnen' zijn enkele voorbeelden die in de zuilen zijn verwerkt. 'Er zit een draadje los' en 'We zijn de draad kwijt' zijn enkele andere leuke voorbeelden. Het materiaal van de zuilen is van staal zodat het moeilijk stuk kan gaan."

Dirk Smit en Bas Koreman vinden het ontwerp geslaagd. "Het gebruik van de spreekwoorden, maar dan in actieve vorm, de vorm van de zuil en de gebruikte letters verwijzen heel subtiel naar het symbool en het thema 'Verleden (ver)weven in heden'." Ook de materiaalkeuze en het effect van zonlicht op de zuil, maken dat de zuil een echte eyecatcher wordt. Uniek en onderscheidend."

Volgens wethouder Hoekman worden de zuilen niet van vandaag op morgen geplaatst. "Er gaan nog zeker vele maanden overheen voordat de route een feit is. Eerst gaan we het ontwerp van de zuil en de route verder verfijnen. Dit geldt ook voor het online magazine. Dit doen we met de hulp van een aantal partijen. Uiteraard hoort daar het Weverijmuseum bij. Daar ligt zoveel kennis, ervaring en materiaal."

De route
"We zijn er zelf heel enthousiast over. Het is een mooi herkenbaar ontwerp", aldus wethouder Hoekman. "De route is nog niet helemaal bekend. In principe denken we nu aan een wandeling die loopt via het Weverijmuseum, de Dommel (Tweka), het Kasteel Geldrop, Korte Kerkstraat (St. Brigidakerk), Stationsstraat, Station, Laarstraat, Bogardeind, Langstraat en de Heuvel (Horecaplein). Los van de route worden er op dit moment ook andere activiteiten ontwikkeld die te maken hebben met het thema 'Verleden (ver)weven in heden'. Zo wordt er binnenkort in de vitrines van het pand van de ABN/AMRO een expositie ingericht over de TWEKA met foto's en kleding uit vervlogen tijden, gefabriceerd door deze bekende textielfabrikant."

Realisatie
De kosten die het project met zich mee brengt, worden gedekt vanuit de begroting die is gemaakt voor het nieuwe centrumplan van Geldrop. De Langstraat is afgelopen jaar heringericht, na de zomer volgt de Korte Kerkstraat. En daarna de Heuvel. Dus duidelijk geen 'pappen en nathouden' meer, maar 'garen op de klos' voor onder meer dit project waarmee het centrum van Geldrop wordt verfraaid. Het is de bedoeling om de textielroute in 2017 te realiseren.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>