Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 4c64e2
Foto: ingezonden
Gemeente Geldrop-Mierlo

Gemeente gaat voetbalvelden met rubberkorrels vervangen

De gemeenteraad heeft besloten om alle voetbalvelden met rubberkorrels te vervangen. Dat gaat in de komende jaren gebeuren. Aan het vervangen van de kunstgrasvelden met rubberkorrels hangt een prijskaartje van zo'n 1,6 miljoen euro.

Risico
Het vervangen van de voetbalvelden met rubberkorrels is een gevolg van ongerustheid die ontstaan is over mogelijke schadelijke gevolgen voor de gezondheid van de korrels. Eind vorig jaar meldde het tv-programma Zembla dat kunstgras met rubberkorrels een risico zou vormen voor de gezondheid. In heel Nederland ontstond onrust bij voetbalclubs, ouders en spelers over het spelen op de kunstgrasvelden. Later bleek uit onderzoek van onder meer RIVM dat de gezondheidsrisico's te verwaarlozen zijn. Een aantal gemeentes in Nederland kiest ervoor om het rubbergranulaat te vervangen, waaronder Geldrop-Mierlo.

Toplaag
Burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo wilden aanvankelijk alleen de toplaag van de kunstgrasvelden vervangen door kurk. In de gemeenteraad waren verschillende partijen daar niet echt enthousiast over. Onder meer de fracties van GroenLinks en DGG hadden het over een 'halve oplossing'. Bij het vervangen van alleen de toplaag blijft er immers rubbergranulaat in de onderlaag zitten en een garantie dat dit helemaal veilig is, is er niet. Vorige week heeft de gemeenteraad besloten om alle voetbalvelden met kunstgras en rubberkorrels te vervangen in de komende jaren. De kosten worden geraamd op zo'n 1,6 miljoen euro. De voetbalverenigingen SV Braakhuizen, VV Geldrop en VV Mifano juichen het besluit van de gemeenteraad toe.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>