Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: d492e4
Foto: Cor Vitalis
Sport

Ruim 1000 judoka's strijden om de hoogste plaatsen in het Houvast Toernooi

Redacteur: Emmy Pero
Fotograaf: Cor Vitalis

Mierlo – Judoka' van vele Nederlandse verenigingen alsmede judoka's van verenigingen uit Duitsland, Engeland, België, Frankrijk, Luxemburg streden in het weekend van 13 en 14 mei om de hoogste plaatsen in de vele verschillende categorieën. Voor de 22e keer organiseerde Budovereniging De Hechte Band deze wedstrijd.

Vrijwilligers
Tijdens het toernooi stond maar liefst 120 vrijwilligers in de hal klaar om te helpen. "Ouders van (oud-)leden, leden en zelfs oud-leden komen helpen tijdens deze twee drukke dagen", vertelt Lianne Sanders, voorzitter van De Hechte Band. Iedere vrijwilliger heeft zijn/haar eigen taken. Vrijwilliger Marc Machiels vertelt: "Er is hard gewerkt door een grote groep vrijwilligers. Alle matten zijn op de vloer gelegd, de jurytafels zijn klaargezet. Er komt veel bij kijken om zo'n groot toernooi te organiseren."

Talenten
Zo zijn ook de twee internationale judotalenten Kim en Noa Hooi in de sporthal aanwezig om te helpen. De twee judoka's zijn bij De Hechte Band begonnen, maar waren zo talentvol, dat zij de overstap hebben gemaakt naar Van de Pol Sportschool. Lianne: "Om talenten door te laten stromen en ze alles te kunnen bieden, moet je ze loslaten en ervoor zorgen dat ze bij de andere vereniging de aandacht en (bonds-)training krijgen die ze nodig hebben en verdienen. We volgen Kim en Noa nog steeds. Als ze belangrijke wedstrijden hebben, zitten we met zijn allen in de Dojo bij elkaar om de verrichtingen van de twee judoka's te volgen. Daarom is het fijn dat ze bij dit toernooi komen helpen. De 'verbinding' is er nog steeds."

24 judoka's
Van de ruim 1000 judoka's nemen er slechts 24 judoka's van de eigen vereniging deel aan dit Houvasttoernooi. "Het is goed voor onze leden om ervaring op te doen op grote toernooien. De jongste leden nemen niet deel aan dit toernooi. Af en toe moet je leden ook beschermen", vertelt Lianne. "Het niveau is hoog dit weekend. Je wilt leden op eigen niveau laten judoën, dat gaat op zo'n groot toernooi niet.

Jongens en meisjes
De meisjes laten pittige wedstrijden zien, maar ook de jongste jongens laten niet met zich sollen. Er wordt hard gestreden om ieder punt. In de kleinere poules judoën de judoka's allemaal tegen elkaar. In de grotere poules wordt er gewerkt met een afvalsysteem. Win je een wedstrijd, dan stroom je door naar de volgende ronde; verlies je, dan is er een herkansing. "Het blijft iedere wedstrijd spannend, alles moet kloppen. Het is van tevoren niet te voorspellen wie er gaat winnen, het hangt af van veel factoren", legt Lianne uit.

Brechtje Westerhof (11 jaar) heeft haar eerste wedstrijd verloren. "Met een houtgreep", vertelt ze. De volgende wedstrijd in haar poule gaat ze er weer vol tegenaan. Iedere winstpartij kan haar naar een hogere plaats helpen.

Griekenland
Van 23 tot en met 29 mei reist Lianne met vijf leden van De Hechte Band naar Griekenland. Daar wordt een A-toernooi, aangepaste judo, gehouden. De naam van deze groep is veranderd, voorheen werd deze groep 'de special needs' genoemd. Het is voor deze groep heel belangrijk dat zij internationale ervaring opdoen. In Griekenland worden ook andere trainingen gegeven. "Behalve de persoonlijke groei die deze leden doormaken is het voor de groepsontwikkeling ook een zinvol toernooi", legt Lianne uit.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>