Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 605c92
Foto: Emmy Pero
Sport

Frank Brouwer twee keer wereldkampioen Bodybuilding

Valencia/Geldrop – Een gespierde, goed gebruinde Frank Brouwer is net terug uit Spanje waar hij heeft deelgenomen aan de Wereldkampioenschappen Bodybuilding in de klasse tot 81 kg. Hij werd in zijn klasse wereldkampioen en pakte tevens de tweede wereldtitel in het 'overall-klassement'.

20-30 uur trainen
Werken zat er voor Frank de afgelopen weken niet in. Voor de WK trainde hij 20 à 30 uur per week om zijn lichaam in opperste conditie te krijgen, thuis of bij Sportcentrum Mierlo. Tien weken geleden was hij nog 10 kilo te zwaar. Zijn trainingen waren erop gericht om deze kilo's kwijt te raken. "Mijn vetpercentage en vochtpercentage zijn vrij laag, daar kan ik niet veel meer vanaf krijgen. Met de extra trainingen is het mij gelukt. Het weegmoment, net voor de wedstrijd, gaf 80,9 kg aan, precies genoeg om te mogen deelnemen aan het toernooi", aldus Frank.

Egoïst
De laatste weken is het voor Frank, zijn partner, zijn coach Alex Overdevest zwaar geweest. Frank vertelt: "Als je topsport wilt bedrijven moet je er alles voor over hebben. Ik was niet te genieten. Ik was de afgelopen weken een egoïst. Gelukkig is dit van tijdelijke aard, want ik ben een sociaal mens."

Prestaties
Bodybuilding is sinds vijf jaar een passie van Frank. "Voorheen was ik fanatiek met fitness bezig en met boksen. Later ben ik mij gaan specialiseren in bodybuilding." In 2012 nam hij deel aan zijn eerste wedstrijd, dat smaakte naar meer. In 2012 eindigde Frank op de zesde plaats bij de Universe kampioenschappen. "Dit is een stapje hoger dan de WK", gaat Frank verder. Vier jaar later, in 2016, stond Frank, in Cyprus op de WK en werd derde. "Een fantastische prestatie waar ik zeer trots op was. Maar het kon nog twee plaatsen beter, daar wilde ik voor gaan!"

Triggeren
"Coach Alex heeft mij naar dit hoogtepunt gebracht. Sinds maart 2016 is hij mijn coach. Het was te kort voor de wedstrijd in 2016, maar na ruim een jaar mijn steun en toeverlaat te zijn, heeft het zich uitbetaald in deze twee titels." Volgens Frank is Alex heel direct en weet precies de juiste woorden te zeggen om hem te triggeren om nog meer uit zichzelf te halen. "Alex is de denker, ik voer het uit. Hij bepaalt wanneer ik rust, wanneer ik eet en wat de beste training is."

10 poses
De wedstrijd bestaat uit het poseren voor 11 juryleden. "In één minuut moet je 10 verschillende poses laten zien. Alle spieren moeten symmetrisch aangespannen worden, alle groeven in het lichaam moeten hetzelfde eruit zien. Des te harder de spieren aangespannen worden des te beter het is. De spieren moeten hard en droog zijn." Bij een wedstrijd worden de punten van alle juryleden vergeleken met elkaar; de beste twee en de slechtste twee scores komen te vervallen. "Ik hield zeven eerste plaatsen over", lacht Frank.

Kort en lang
De wedstrijd was verdeeld in twee klasses; tot en met 1.75 m en vanaf 1.76 m. De wereldkampioen in beide klassen 'strijden' nog een keer samen om uit te maken wie de 'overall-winnaar' wordt. Frank laat, tijdens het interview, een filmpje zien; de verschillen zijn minimaal. "Toch zag de jury enige verschillen en riep mij uit als 'overall-winnaar'."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>