Logo mooigeldropmierlo.nl
Koninklijke onderscheidingen

Koninklijke onderscheiding voor brandweermannen Peer Jan Bemelmans en Harrie van Lieshout

Harrie van Lieshout  | Fotonummer: 0d22e5
Harrie van Lieshout (Foto: Cor Vitalis)

Geldrop - Peer Jan Bemelmans en Harrie van Lieshout van brandweerkorps Geldrop zijn op zaterdag 7 oktober benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Loco-burgermeester Marc Jeucken reikte de versierselen uit tijdens de jaarlijkse brandweeravond in café & Biljart Schonmoeder aan de Linze.

Gebracht met de blusvoertuigen
Nog niets vermoedend werden Peer Jan en Harrie en de andere leden van de brandweer door brandweerwagens afgezet bij cafe & biljart Schonmoeder voor de jaarlijkse brandweeravond. Bas van Doren, operationeel manager van de brandweer Geldrop, reikte aan verschillende manschappen diploma's en oorkondes uit. Een aantal jubilarissen kreeg een lintje van de brandweer opgespeld. "Brandweerkorps Geldrop is een hechte groep vrijwilligers", zegt Bas tijdens zijn openingswoord. "We maken veel met elkaar mee en dat geeft een bijzondere band. Eens een brandweerman, altijd een brandweerman. " De partners van de jubilarissen kregen een bloemetje. "Het thuisfront is erg belangrijk. Partners horen de verhalen aan na een ongeluk of brand." Na het openingswoord van Bas van Doren volgde de grote verassing voor Peer Jan en Harrie. Loco-burgemeester Marc Jeucken benoemde hen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege hun grote verdiensten voor de samenleving.

Peer Jan Bemelmans
Peer Jan is 38 jaar lid van de brandweer geweest. Hij was Manschap B en heeft ook lange tijd als chauffeur van het blusvoertuig en de hoogwerker gewerkt. "Peer Jan was een belangrijk aanspreekpunt voor leden van de post Geldrop en kon vaak een goed advies geven door zijn ervaring", zegt Marc Jeucken. "Brandweermensen krijgen te maken met schokkende gebeurtenissen. Dat is niet te voorkomen, het hoort bij het vak. Nieuwe jonge brandweerlieden moeten goed worden opgevangen. Peer Jan heeft daar aan bijgedragen door een luisterend oor te bieden, door er te zijn. Jarenlang was Peer Jan voorzitter van de personeelsvereniging, een taak die hij zeer goed vervulde want hij werd steeds opnieuw gekozen." Helemaal overdonderd was Peer Jan niet. "Er gonsde wat. Maar dat ik het lintje vanavond zou krijgen, had ik niet gedacht. Ik ben er heel trots en blij mee."

Harrie van Lieshout
Harrie is nog steeds Manschap B bij de brandweerpost Geldrop. Hij is bijna 40 jaar trouw lid, maar in januari 2018 stopt hij. "Harrie vervult een sleutelpositie als het gaat om de opleiding en de training van het personeel op de hoogwerker en de tankautospuit", zegt Marc Jeucken. "Hij is een grote steun en toeverlaat binnen het brandweerkorps, een echt 'anker'. Door zijn inbreng en ideeën is de geoefendheid van de post Geldrop altijd op een kwalitatief goed peil gebleven. Met zijn kennis en inzet heeft hij op veel fronten een belangrijke bijdrage geleverd aan het functioneren van de brandweer en de veiligheid van zijn mededorpsgenoten gediend. Harrie is nauw betrokken bij de jeugdbrandweer en heeft jaren de jeugd begeleid. Met Henriette, de eerste brandweervrouw van het korps Geldrop, was Harrie brandweermaatjes tot ze overleed. Henriette wilde dat je deze onderscheiding kreeg, dat heeft ze tegen burgemeester Link gezegd toen zij haar onderscheiding kreeg." Harrie was blij verrast met de onderscheiding. "Ik voel me gewaardeerd."

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>