Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 2cd5fe
Foto: Peter Wijlaars
Gemeente Geldrop-Mierlo

Warm en smakelijk welkom voor nieuwe Nederlanders tijdens naturalisatiedag

Geldrop-Mierlo - Uit acht verschillende landen komen ze, 24 inwoners van Geldrop-Mierlo die dit jaar de Nederlandse nationaliteit kregen. Vrijdag 15 december was de Naturalisatiedag en werden de 24 nieuwe Nederlanders in het zonnetje gezet in de Geldropse Kasteelhoeve. Er waren cadeautjes, een warm welkom en gerechtjes uit de diverse landen.

Koninkrijksdag
Voor de twaalfde keer is in Nederland de naturalisatiedag gevierd. Burgemeester Berry Link legde in zijn welkomstwoord uit waarom dat juist op 15 december gevierd wordt. "Omdat het Koninkrijksdag is. Op 15 december 1954 werd het Koninkrijksstatuut getekend door Koningin Juliana. Dit gebeurde in de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. In dit Koninkrijksstatuut worden de nieuwe verhoudingen tussen Nederland en haar overzeese gebieden vastgelegd. Een mooie dag dus om uw nieuwe Nederlanderschap te vieren."

Brexit
Sommige nieuwe Nederlanders zijn hier al vele jaren. De heer en mevrouw Heywood bijvoorbeeld. "Wij wonen al twintig jaar in Nederland", vertelt de van oorsprong Britse Heywood. "Het is voor ons echt een speciale dag, leuk dat er op deze manier aandacht voor is." Al die jaren hield het Geldropse echtpaar de Britse nationaliteit. Tot dit jaar. Reden? "De Brexit, dat was voor ons echt de druppel. Voor ons gaf dat de doorslag om de Nederlandse nationaliteit aan te vragen."

Feesteijke dag
"Het is echt een feestelijke dag", vertelt Nona uit Armenië. Voor haar dit jaar nog geen naturalisatie. "Ik hoop dat ik het volgend jaar aan kan vragen, maar ik was nu nog niet lang genoeg getrouwd", vertelt Nona. Haar twee dochters zijn inmiddels wel officieel Nederlands staatsburger. Jongste dochter Ami vindt het fijn om Nederlandse te zijn. "Het is leuk op school en fijn om hier te zijn", zegt de negenjarige Ami.

Veel verhalen
Zo heeft iedere nieuwe Nederlander zijn of haar eigen verhaal. Burgemeester Link: "Velen van u zijn vanuit een ander land hier naartoe gekomen en de meesten van u ook uit andere werelddelen. Het kan ook zijn dat u hier bent geboren en bent opgegroeid en nu de Nederlandse nationaliteit hebt aangenomen. Of u bent hier terecht gekomen vanwege oorlogsgeweld of vanwege de liefde. Een aantal van u is jong en anderen van u hebben al vele jaren levenservaring opgedaan. Uw achtergrond is anders, maar u deelt het Nederlanderschap."

Cadeautjes en foto's
De nieuwe Nederlanders kwamen met familieleden en vrienden naar de feestelijke bijeenkomst. De 24 mensen op de naturalisatieceremonie zijn afkomstig uit Filippijnen, Somalië, Colombia, Oekraïne, Turkije, Italië, Azerbeidzjan en Engeland. Ze kregen een cadeautje van de gemeente en er werden volop foto's gemaakt. Met elkaar, met familie en vrienden, met de burgemeester, met de wethouders; camera's en mobieltjes flitsten voortdurend.

Heerlijke hapjes
Shantykoor The Salty Dogs uit Mierlo zorgde voor een muzikaal optreden met onder meer klassieke Nederlandse meezingers. En er waren heerlijke hapjes. De genaturaliseerde deelnemers hadden gerechten meegebracht naar recept uit het land van herkomst. Op een feestelijk gedekte tafel stonden schalen en bakken klaar met onder meer vlees met uien uit Somalië, loempia's met groente en met vlees uit de Filippijnen en bread and butter pudding uit Engeland. Uiteraard ontbrak de Hollandse haring niet op de feestelijke naturalisatiedag.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>