Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 58916d
Foto: Ingezonden
Gemeente Geldrop-Mierlo

Nieuws uit de Raadskamer

Geldrop-Mierlo - De tekst op de welkomstborden van Mierlo wordt niet aangepast. GroenLinks diende maandag tijdens de Raadskamer een motie in om de tekst 'Welkom in Mierlo, rust en ruimte' te veranderen in 'weinig rust. Veel parkeerruimte.' Steun kreeg de motie niet.

"Geldrop-Mierlo heeft in toenemende mate last van vergrijzing. Het eens zo groene centrum van Mierlo is veranderd in een stenen arena, waar je erg goed je best moet doen om groen te ontdekken", aldus GroenLinks raadslid Niek Engbers. Volgens hem hebben bijen, insecten en vogels last van de vergrijzing. "Hoe kunnen zij voortbestaan zonder wilde bloemenvelden, eetbare plantsoenen of bossen."

De motie kreeg geen steun vanuit de gemeenteraad. Wethouder Renée Hoekman reageerde geheel op rijm waarbij het gemeentelijk thema verweven meerdere malen aan bod kwam. De reactie van Hoekman kreeg applaus, ook van Niek Engbers. "We brengen de motie niet in stemming. De motie is een ludieke actie, maar het is ons wel ernst", aldus Niek.

Mogelijk toch experiment bijstandsuitkering
Er komt mogelijk toch een experiment met de bijstandsuitkering. In september besloot de gemeenteraad nog af te zien van een proef van twee jaar, nu wil een raadsmeerderheid toch kijken of een vertrouwensexperiment mogelijk is.

Wethouder Marc Jeucken was maandagavond enigszins verbaasd toen Richard van de Burgt (PvdA) mede namens GroenLinks en SP een motie aankondigde om wellicht toch een experiment te starten. De gemeenteraad wilde aanvankelijk meedoen met een experiment waarbij bijstandsgerechtigden meer vertrouwen krijgen en aan minder regels hoeven te voldoen. Dit vertrouwensexperiment betekent dat een groep bijstandsgerechtigden meer vrijheid krijgt en bijvoorbeeld geen sollicitatieplicht meer.

Geldrop-Mierlo zou met Apeldoorn, Oss, Renkum en Epe starten, onder begeleiding van de Universiteit van Tilburg. In september zette de gemeenteraad nog een streep door het plan. Groot bezwaar waren de kosten van het aantrekken van twee werkcoaches. Dat zou 234.000 euro kosten. Bovendien zou Senzer, het werkbedrijf dat bijstandsgerechtigden in Geldrop-Mierlo begeleidt, niet actief deelnemen aan de proef. Nu ziet een deel van de gemeenteraad alsnog mogelijkheden als Senzer wel actief mee wil doen. Aan wethouder Jeucken de opdracht om dit met Senzer te bespreken. "Dat ga ik graag doen", aldus Jeucken.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>