Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: c91328
Stefan Bron / SteBro Fotografie
Gemeente Geldrop-Mierlo

Gemeente mag drugspanden sluiten ook na huuropzegging woningcorporaties

Geldrop-Mierlo - De gemeente Geldrop-Mierlo ontving woensdag de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State in het Hoger Beroep dat de gemeente aanspande in het geschil dat de gemeente en de woningcorporaties (Wooninc. en Woonbedrijf) hebben over de maatregelen die genomen moeten worden na de vondst van een handelshoeveelheid drugs.

Sluiting 
Burgemeester Link sloot in het verleden een aantal panden na vondst van handelshoeveelheden drugs op basis van Art. 13b van de Opiumwet. Reden voor dit soort handhavingsmaatregelen is altijd gelegen in de zorg voor de Openbare orde en Veiligheid en de volksgezondheid. Op deze manier beschermt de burgemeester het woon- en leefklimaat van de inwoners van de gemeente. Taken waarmee de burgemeester in zijn functie is belast.

De handelswijze van onze burgemeester stuitte op bezwaren van de woningcorporaties omdat zij van mening waren dat, gelet op de al door hun getroffen maatregelen, handhavend optreden door de burgemeester niet meer aan de orde kon zijn.

Terecht gebruik gemaak van bevoegdheid
De Afdeling Bestuursrechtspraak stelt, in tegenstelling tot een uitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant in juni van dit jaar, de gemeente nu in het gelijk. Zij is van mening dat de burgemeester een eigen bevoegdheid heeft en houdt om, ook na de door de woningcorporaties getroffen maatregelen, handhavend op te treden. Bovendien meent de Afdeling dat hij terecht van die bevoegdheid gebruik heeft gemaakt. De Afdeling heeft tenslotte bevestigd dat de burgemeester terecht geen onderscheid heeft gemaakt tussen verhuurders die woningcorporaties zijn en andere verhuurders.

Bron: Gemeente Geldrop-Mierlo

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>