Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: a50841
Foto: Peter Wijlaars
Gemeente Geldrop-Mierlo

Verbouwing en renovatie duurzaam gemeentehuis is een grote uitdaging

Geldrop-Mierlo - Wie de komende maanden naar het gemeentehuis in de Hofstraat gaat, komt voor een dichte deur te staan. Het gemeentehuis wordt duurzaam gerenoveerd en verbouwd. De meeste gemeentelijke afdelingen zijn tot medio 2019 gevestigd in de voormalige mavo van het Strabrecht College aan de Dwarsstraat. "Het is een hele uitdaging", zegt Ine van Son van de facilitaire dienst over de verhuizing en verbouwing.

Te weinig ruimte
Een paar dagen voor de eerste verhuisetappe mag DeMooiGeldropMierloKrant een kijkje nemen in het gemeentehuis. Overal staan opvallende groene kratten op de gangen. Hier gaan alle spullen in die verhuizen naar de Dwarsstraat en de Stationsstraat. Tijdens een rondleiding wordt duidelijk dat de gemeentelijke organisatie redelijk krap in de huisvesting zit. Spreekkamers zijn omgebouwd tot werkplekken, op sommige afdelingen moeten geïmproviseerde wandjes nog voor enige privacy zorgen. "We hebben eigenlijk gewoon veel te weinig ruimte", vat een gemeentewoordvoerder samen.

Duurzaam renoveren
Daar komt bij dat het gemeentehuis kampt met achterstallig onderhoud en niet energiezuinig is. Dat wordt de komende maanden allemaal aangepakt. "Het gemeentehuis wordt voorzien van een compleet nieuwe dakisolatie, duurzame installaties, ledverlichting en circa 200 m2 aan zonnepanelen. Na deze renovatie voldoet het gemeentehuis aan de eisen van het milieu label A en is achterstallig onderhoud aangepakt."

Multifunctionele ruimte
En dan is er nog de te bouwen multifunctionele vergaderaccommodatie. Binnen de gemeenteraad is hier het nodige om te doen. In de ruimte gaat de gemeenteraad vergaderen en daar zijn niet alle politieke partijen voor. De gemeentewoordvoerder legt nog eens uit dat de extra ruimte voor veel zaken gebruikt gaat worden. "Op de eerste verdieping komt een multifunctioneel werkgebied. Deze ruimtes gaan we vooral gebruiken als werk- en vergaderplekken voor de gemeentelijke organisatie en bijeenkomsten, zoals de naturalisatiebijeenkomst. Bovendien gaat de gemeenteraad hier vergaderen."

Zelf verhuizen
Mohamed Bounour is medewerker publiekszaken en klaar voor de verhuizing. "Het is een beetje chaotisch, maar wel leuk. Hetzelfde als je zelf gaat verhuizen. Het belangrijkste is dat we voor onze burgers bereikbaar zijn en blijven", zegt hij kort voor de verhuizing. Mohamed werkt de komende maanden op de locatie aan de Dwarsstraat 70. Zijn werkplek is straks nagenoeg hetzelfde als nu. De publiekshal op de begane grond van het gemeentehuis is een paar jaar geleden al opgeknapt. Grootste veranderingen beneden zijn de nieuwe entree en de ontvangstbalie die een andere plek krijgt.

Hele operatie
Ine van Son is met de facilitaire dienst al wekenlang druk met de verhuizing. "We zijn flink wat tijd bezig geweest met de voorbereidingen, maar het loopt goed. Het is een hele operatie, we gaan de werkruimte van 240 mensen verplaatsen." Het merendeel van de medewerkers, zo'n 160, krijgt een tijdelijke werkplek in de voormalige mavo van het Strabrecht College. Hier komen onder meer de balies van publiekszaken, het Centrum voor Maatschappelijke Deelname en Senzer. Het college van burgemeester en wethouders gaat tijdelijk werken vanuit het voormalige GGD-gebouw aan de Stationsstraat. Hier is ook de tijdelijke trouwzaal.

Veertien maanden
De locatie aan de Dwarsstraat is deze week in gebruik genomen. Vanaf komende maandag is ook het pand aan de Stationsstraat in gebruik. De verbouwing en renovatie van het gemeentehuis duurt naar verwachting zo'n veertien maanden. "Het gemeentehuis heeft straks weer een frisse, herkenbare en duurzame uitstraling", besluit de woordvoerder.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>