Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 7a5b62
Foto: Peter Wijlaars
Foto's Gemeente Geldrop-Mierlo

Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd

Geldrop-Mierlo - De nieuwe gemeenteraad is donderdag 29 maart geïnstalleerd. De 25 gemeenteraadsleden hebben, in het bijzijn van familie en vrienden, allemaal de eed of belofte afgelegd. Burgemeester Berry Link wenste de nieuwe raadsleden allemaal "veel geluk en plezier met deze eervolle baan waar u terecht trots op kunt zijn." Maandag 26 maart was het afscheid van de raadsleden die niet terugkeren. Donderdag was het de beurt aan de gekozen kandidaten om geïnstalleerd te worden.

Redacteur: Martin de Bruijne
Fotograaf: Peter Wijlaars

Wethouders
De wethouders Marc Jeucken (CDA) en Miranda Verdouw (Samen) zijn ook weer benoemd tot gemeenteraadslid. Zij vervullen tijdelijk een dubbelrol: ze hebben zitting genomen in de gemeenteraad en horen nog bij het 'oude' college van burgemeester en wethouders. Of ze ook in de komende jaren wethouder zullen zijn is nog niet duidelijk. Dat blijkt later als de coalitieonderhandelingen zijn afgerond.

Nieuwkomers
De gemeenteraad telt acht nieuwkomers. Bij het CDA, sinds de verkiezingen de grootste partij in Geldrop-Mierlo, zijn Mark van Schaijk en Bert van Leijsen de nieuwkomers. Bert van Leijsen is overigens niet echt een 'nieuwkomer', hij was eerder al wethouder en stond als lijstduwer op de kandidatenlijst. Bert is met voorkeurstemmen in de raad gekomen.

Nieuw
DGG heeft een nieuw raadslid: Serkan Yarangündi. De VVD heeft er twee: Marianne Mulder en Mark van den Broek. Juliette Kuipérie heeft in de afgelopen raadsperiode haar functie een tijd neergelegd en keert nu terug. Rita Bemelmans is nieuw bij D66, Eliane Bourassin bij GroenLinks. Bij Samen is Maurits Habraken de nieuwkomer. DPM gaat met dezelfde drie raadsleden door, Richard van de Burgt blijft het enige PvdA-raadslid.

Geen routineklus
De installatie was vooral een feestelijke officiële gelegenheid. Burgemeester Link verwelkomde de raadsleden en hun familie in "het kloppend hart van de lokale democratie." Lid zijn van "het hoogste bestuursorgaan van de gemeente" is volgens Link "geen routineklus." Dat bijna de helft van de kiesgerechtigden niet naar de stembus is gegaan, wilde de burgemeester graag omdraaien. "De meerderheid van de stemgerechtigden is wel naar de stembus gekomen."

Reflectie
De lijsttrekkers keken in een reflectiedebat nog terug op de voorbije verkiezingen. Rob van Otterdijk (GroenLinks) had als een van de winnaars van de verkiezingen opbeurende woorden voor alle andere partijen. Volgens hem heeft Geldrop-Mierlo vooral 'centrum links' gestemd en ligt er een mooie opgave voor de nieuwe raad: "het vergroten van de betrokkenheid."

Positief
Alle partijen bedankten de campagneteams, de vrijwilligers en de kiezers. Hans van de Laar (DPM) wist nog te melden dat 42% van de stemmen in Mierlo naar zijn partij zijn gegaan. "En daar zijn we beretrots op." Voor Richard van de Burgt (PvdA) was het behouden van de ene raadszetel een mooi resultaat. "Het aantal stemmen is 44% hoger dan de vorige keer. We zijn van net een zetel naar net geen twee zetels gegaan." Miranda Verdouw (Samen) vroeg aandacht voor het gezamenlijk opstellen van een raadsprogramma. De manier van werken in de afgelopen twee jaar, met een minderheidscoalitie, was volgens Verdouw positief.

Toekomst
Hoe er de komende jaren gewerkt gaat worden wordt wellicht deze week al duidelijk. Woensdag komt verkenner Frank Dieters verslag uitbrengen van de gesprekken die zijn gevoerd met de verschillende partijen.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>