Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 85c376
Foto: Ronny Bron
Foto's Evenementen

Eerste editie 'Braakhuizen Kermes' groot succes

Geldrop - Dat de samenwerking tussen verenigingen en stichtingen iets geweldigs kan opleveren, bewees de drukbezochte eerste editie van 'Braakhuizen Kermes' op zondag 15 april. De 'Kermes', Turks voor braderie, vond plaats op het terrein van het LEV aan het St. Jozefplein terwijl tegelijkertijd op het tegenovergelegen Cruyff Court het voetbaltoernooi 6 tegen 6 Heroes of the Cruyff plaatsvond.

Redacteur: Olga Maria Berger
Fotograaf: Ronny Bron

Verbroedering
Om 11.00 uur ging de Kermes van start met een openingswoord van Marc Jeucken. "Dit is een geweldig initiatief", sprak hij. "In de geest van verbroedering is de Kermes een begin van een mooie traditie." Het terrein van het LEV stond vol met kraampjes met voornamelijk Turkse gerechten, maar ook waren er Japanse hapjes en Nederlands gebak. "De kermes is georganiseerd als relatieherstel tussen Turkse en Nederlandse mensen van Braakhuizen", vertelt Hatice Bilici, voorzitster van TMSG, Turkse Muliticulturele Stichting Geldrop. "Er zijn wat kleine problemen geweest, maar die waren alweer opgelost voor de Kermes begon." De Nederlandse mensen die meewerkten aan de Kermes waren afkomstig van Wijkvereniging Braakhuizen Zuid, LEVgroep, Kunstkwartier en Vrienden van Braakhuizen. "Er is een mix van Turkse en Nederlandse wijkbewoners gekomen", zegt Ronald Scharroo van de LEVgroep. "De Kermes is daarmee een geslaagde happening."

Turks eten, Nederlandse activiteiten
"De Turkse mensen hebben voor het eten gezorgd, de Nederlandse mensen voor de activiteiten", vertelt Hatice. Wendy Roumene is een van de wijkbewoonsters die zich met de activiteiten heeft beziggehouden. "Vanaf december zijn we met de organisatie bezig", vertelt ze. "Kunstkwartier zorgt voor de podiumactiviteiten en we hebben Tetterdetet gevraagd om de kinderen bezig te houden. De brandweer, politie en wensambulance sloten zich graag aan, ze vinden het een geweldige gelegenheid om met de buurtbewoners te praten." Michiel Goos, de wijkagent van Braakhuizen, had inderdaad aanspraak genoeg.

Podium
Op het podium werd een scala aan voorstellingen gegeven. Een hoogtepunt was Braakhuizen Got Talent. Dorot Sobczyk van Kunstkwartier is de wijk ingegaan en vond meer dan tien talenten die mee wilden doen. "Het is niet echt een wedstrijd", zegt ze. "Er is geen winnaar, iedereen is winnaar." Dorot presenteert de talenten in het Nederlands en Murat Camkaya in het Turks. Meneer de Goede speelde onder andere op zijn accordeon, Eyse Aydin legde de laatste hand aan een overheerlijke taart, Desteny in haar mooie witte jurk zong een paar liederen en zo waren er nog meer leuke optredens. Tussendoor trad Spotlight Band op, een Arabische band die ook Nederlandse nummers brengt. Het klapstuk van de dag was een optreden van Country Jewelste die een combinatie tussen Country en Turkse dans bracht.

6 tegen 6 Heroes
Op het Cruyff Court werd intussen het eerste Geldropse voetbaltournooi 6 tegen 6 Heroes of the Cruyff gehouden. Er waren 6 teams die deelnamen van kinderen vanaf 10 jaar. Dat het toernooi voor het eerst werd gehouden in Geldrop is te danken aan een aantal jongeren, die er werk van maakten in verband met hun maatschappelijke stage. Samen met Buurtsportwerk, LEV jongerenwerk en Cruyff 6vs6 organiseerden zij het toernooi. "De winnaar gaat meedoen aan de regionale voorrondes in Eindhoven", vertelt Bart Heldens van LEV jongerenwerk. "Daarna zijn er landelijke kampioenschappen." Het toernooi werd gewonnen door team 4: Bob zegt 't hardop.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>