Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 8ae952
Foto: Ronny Bron
Foto's Algemeen

Hypermodern interactieve weverijmuseum weer open

Geldrop - Na drie maanden gesloten te zijn wegens verbouwing gaat op woensdag 2 mei het weverijmuseum aan de Molenstraat weer open. Het is een hypermodern historisch museum geworden waar bezoekers interactief informatie kunnen vergaren. Ook de vrijwilligers zijn nog steeds aanwezig om de bezoekers te begeleiden en demonstraties te geven.

Redacteur: Olga Maria Berger
Fotograaf: Ronny Bron

70 vrijwilligers
"Het ontwerp is gemaakt door Marcus van Roode en Bob Bruns", vertelt Gerbrand Leffers, van de PR-groep. "De uitvoering is gedaan door de firma Bruns uit Bergeijk." Behalve de firma hebben ook de 70 vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken. "Zonder hen was het niet gelukt om in drie maanden zover te komen", zegt Pieter Flaminix, Directeur Algemene Zaken.

Nieuw
Het winkeltje is vernieuwd en heeft een industriële uitstraling gekregen. Er kunnen weer door de weverij gemaakte artikelen gekocht worden. De koffiekamer is verrijkt met een klein wevershuisje met weefgetouw. "Bezoekers kunnen achter het weefgetouw plaatsnemen en een selfie maken", zegt Gerbrand. Naast de koffiekamer is het filmhuis, een sfeervolle ruimte waar een film bekeken kan worden over de geschiedenis van het weven in Geldrop. "Geheel nieuw en helemaal van deze tijd is de belevingsruimte", zegt Pieter en doet voor hoe met een grote garenspoel de drie beeldschermen bediend kunnen worden. "Hier kan de bezoeker in eigen tempo de geschiedenis van het weven bekijken."

Gebarentaal
In het midden van de belevingsruimte staat een grote garenklos met verhalen over de functies in de weverijfabriek. Zowel de directeur, het knechtje als het kind dat er arbeid moesten verrichten komen aan bod. In de garenklos zijn tien beeldschermen die de chaos aangeven die in de fabriek heerste, compleet met geluid. "Er was zoveel herrie dat de wevers in gebarentaal met elkaar communiceerden", vertelt Gerbrand. "De meeste wevers, ook de vrijwilligers die hier weefdemonstraties geven, horen niet goed omdat er vroeger geen gehoorbeschermers waren." In een vitrinekast staan oude voorwerpen die vroeger in de weverij werden gebruikt waaronder laboratorium instrumenten om de sterkte en dikte van de draad te meten.

Weverijfabriek
De weverijfabriek is intact gebleven. Wel zijn er op verschillende plaatsen beeldschermen geplaatst en QR-codes te vinden. De bezoekers krijgen als ze de code inlezen op hun mobiel filmpjes te zien van wevers die een aantal machines bedienen. In de weverij staan langs de wanden rekken met klossen garens, waarvan sommige garens te koop zijn.

Officiële opening
"Het weverijmuseum bestaat dit jaar 35 jaar", zegt Gerbrand. "Alle reden om een groot feest van de opening van het vernieuwde museum te maken, maar we willen wachten tot de hele verbouwing is afgerond." In de koffiekamer wordt een gedeelte van de muur gesloopt en voorzien van ramen, zodat vanuit de koffiekamer het oude waterrad te zien is. Het water dat door het rad stroomt, komt van een speciaal gegraven zijtak van de Dommel. "We verwachten dat in september de ramen geplaatst zijn door de gemeente en willen dan een officiële opening houden."

De openingstijden van het museum worden uitgebreid. Vanaf 2 mei elke woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur t/m 17.00 uur. Groepsafspraken zijn ook op andere dagen en tijden te reserveren via 040-2856717. Meer informatie is te lezen op http://www.weverijmuseum.nl

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>