Logo mooigeldropmierlo.nl
Pastoor Van der Maazen  | Fotonummer: 6f3361
Pastoor Van der Maazen (Foto: Joan Delisse)
Herdenkingen

Dodenherdenking ingetogen en indrukwekkend

Geldrop-Mierlo - Ingetogen en indrukwekkend. Zo valt de Dodenherdenking in Geldrop-Mierlo te omschrijven. De belangstelling voor de plechtigheid op het Brits Ereveld in Mierlo was enorm. Er waren zoveel mensen dat niet iedereen een plaats kon vinden op het Ereveld, zelfs op het fietspad voor de ingang stonden mensen. Opvallend was ook het aantal jongeren en kinderen dat de herdenking bijwoonde.

Redacteur: Martin de Bruijne
Fotograaf: Joan Delisse

Nagedachtenis
Het vuur brand op het Brits Ereveld. Ter nagedachtenis aan hen die vielen voor onze vrijheid. Honderden mensen zoeken een plaats. Achter de opgestelde stoelen ontstaat een muur van mensen. Jongeren en ouderen die allemaal stil willen staan bij de oorlog van meer dan 75 jaar geleden.

Verzet
Burgemeester Berry Link staat in zijn toespraak stil bij de locatie van de herdenking. Op het Brits Ereveld liggen 664 oorlogsslachtoffers. Britten, Canadezen en Amerikanen. Geen Nederlanders. "Soldaten die voor ons streden. Zij gaven hun leven voor de vrijheid van ons", aldus Link. Burgemeester Link spreekt over het verzet. Dat het niet makkelijk was om de kant van het verzet te kiezen. Dat verzet begint met kleine daden en niet met grote woorden.

Stilte
Stemmige zang en muziek is er van This Generation, Harmonie St. Lucia, Fanfare Euphonia en het Geldrops Muziek Corps. Om acht uur is het twee minuten stil. Zelfs de altijd drukke Geldropseweg lijkt even verlaten. Kinderen zitten muisstil in het gras. Aanwezigen staren voor zich uit, sluiten hun ogen en zijn in gedachten verzonken. Iedereen herdenkt in stilte, op zijn of haar eigen manier.

Indrukwekkend
Veel indruk maakt Dianisha Cynte. De Voorleeskampioen Geldrop 2018, leerlinge uit groep acht, draagt een eigen tekst voor. Dianisha geeft aan dat het belangrijk is en blijft om stil te staan bij de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. "En ook na de oorlog vielen er nog slachtoffers, bijvoorbeeld door verwondingen of trauma's." Dianisha: "Om te herdenken moet je door de ogen van een ander durven te kijken." De leerlinge van Eenbes Basisschool De Branding weet de belangstellenden te raken met haar treffende verhaal. "Er is nog zoveel strijd in de wereld. Vluchtelingen, bombardementen. Herdenken heeft te maken met het verleden, maar ook met het heden en de toekomst." Haar boodschap is duidelijk: oorlog en geweld zijn nog steeds de werkelijkheid. Als mensen hebben we elkaar nodig en we moeten elkaar respecteren.

Overlevende
Het verhaal van de jeugdige Dianisha zorgt voor kippenvel, het verhaal van de 78-jarige Hanna Geervliet eveneens. Mevrouw Geervliet, geboren op 12 januari 1939, doet voor het eerst in het openbaar haar verhaal. Het verhaal hoe ze als Joods kleutertje op het punt stond om op transport gezet te worden richting Westerbork. Hoe ze door dokter Walter Süskind wist te ontkomen aan het dodentransport. Dat haar moeder in 1942 opgepakt werd en in Auschwitz vermoord werd. Haar vader werd in 1943 vermoord in Sobibor. Haar oma zorgde vervolgens voor haar. "Totdat die ook werd opgepakt en ik alleen bleef met mijn nicht." Met vaste stem vertelt mevrouw Geervliet dat haar nicht zich voordeed als haar moeder. "Maar daar trapten de Duitsers niet in." Inmiddels woont ze al veertig jaar in Geldrop en wil ze nu haar verhaal vertellen. Omdat het belangrijk is dat de verhalen verteld worden, dat we blijven herdenken en herinneren. "Ik heb het aan het verzet te danken dat ik hier nu sta en mijn verhaal nog kan vertellen."

Doorgeven
Ook Pastoor Van der Maazen gaat in op het belang van blijven herdenken. "De kostbare schat van de vrijheid moeten we doorgeven aan nieuwe generaties." Daar heeft de Dodenherdenking afgelopen vrijdag zeker aan bijgedragen. Met scoutingleden die bloemen legden bij elk graf op het kerkhof. Met ingetogen muziek en met indrukwekkende verhalen.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>