Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: eba260
Foto: Willem Boender
Activiteiten

Nationale Molendag in Geldrop én Mierlo

Geldrop-Mierlo – De nationale Molendagen worden dit jaar gehouden op 12 en 13 mei, de belangrijkste molenmanifestatie van Nederland. Thema van dit jaar is 'Ontmoet de molenaar', dit naar aanleiding van de inschrijving van het Nederlands molenaarsambacht op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. Honderden molens doen mee aan de 46e aflevering van het traditionele evenement.

Standerdmolen Mierlo
In Mierlo is de Standerdmolen op zaterdag 12 mei open van 11.00 tot 17.00 uur en zondag 13 mei van 13.00 tot 17.00 uur. De molenaars en molengidsen staan voor je klaar om van alles te vertellen over deze prachtige molen en zijn ambacht.

Gratis pannenkoeken
Tevens wordt er ook dit jaar, alleen op zaterdag, heerlijke pannenkoeken gebakken. De pannenkoeken kunnen gratis geproefd worden. Wil je thuis zelf pannenkoeken maken, koop dan een zakje pannenkoekmeel voor slechts € 2,00 per kilo.

Korenmolen het Nupke Geldrop
Een van de overgebleven molens is de 175 jaar oude korenmolen het Nupke aan de Molenakker in Geldrop. Deze molen is gebouwd in 1843 en daarmee de oudste stenen beltmolen in deze regio. De molen wordt bediend door vrijwillige molenaars Hans Tielemans, Frans Tullemans, Dave Royle en Willem Boender. Zij zijn iedere zaterdag op de molen in de weer en malen nog steeds als vanouds graan tot meel. Bakker Van den Broek uit Geldrop maakt gebruik van het meel dat is gemalen op het Nupke. Verder zorgen de molenaars voor het nodige klein onderhoud van de molen en adviseren de gemeente en de molenmaker bij het groot onderhoud.

Openingstijden Molendagen
Komende Nationale Molendagen wordt op zaterdag 12 mei tussen 10.00 en 16.00 uur (bij voldoende wind!) graan gemalen. Verder is er een gezellig terras om een kopje koffie, een glaasje fris en een pannenkoek van eigen molenmeel te gebruiken. Heeft u 12 mei geen tijd, kom dan gerust op 13 mei tussen 12.00 en 17.00 uur naar Het Nupke.

De vier molenaars van het Nupke zijn lid van het Gilde van Vrijwillige Molenaars (www.vrijwilligemolenaars.nl) en in het bezit van het getuigschrift van de vereniging de Hollandsche Molen. Maar niet alleen molenaars zijn hard nodig om een molen in stand te houden. Ook vrijwilligers die een aantal uren per maand bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken zijn erg welkom. Zo zijn twee van de drie vrijwilligers (Tiny en Toos van den Heuvel) die bereid gevonden de molenaars een helpende hand toe te steken op de Molendag. Zij assisteren bij het horeca gebeuren.

Wilt u meer weten over zowel de molen, zijn werking en historie als ook over de opleiding tot vrijwillig molenaar, dan zijn de molenaars bereid u tekst en uitleg te geven tijdens de Nationale Molendagen. Iedere zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur zijn de molenaars aanwezig en als het weer het toelaat draait en/of maalt de molen. Heeft u nog vragen kijk op de website www.hetnupke.nl of via email aan molenaars@hetnupke.nl

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>