Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 9c176d
Foto: Tom Koenen
Activiteiten

IVN Geldrop: Bomenwandeling en workshop kruidenwis

Geldrop - Met een kruidenwis maken rond midzomer blaast IVN Geldrop een oud gebruik nieuw leven in. Een workshop vindt plaats op 21 juni in natuurinformatiecentrum De Paardestal. Aanvang 19.30 uur, aanmelden vóór 7 juni. Een bijzondere bomenexcursie start om 19.00 uur op 14 mei bij de P-plaats van het kasteel, aan de Helze.

Kruidenwis of sintjanstros

Het maken van een kruidenwis of sintjanstros is een oude traditie waarbij mensen rond 21 juni, de langste dag van het jaar, een gewijd boeket buiten aan een deurstijl hingen. Met deze bloemtros, grotendeels bestaand uit inheemse bloeiende kruiden, haalde men symbolisch licht en warmte in huis. Zo hoopte men huis en haard tegen noodweer en boze geesten te beschermen in de donkere periode van het jaar. (In de kapel van Leenderstrijp wijdt men 24 juni sintjanstrossen, aanvang 10.30 uur).

Workshop
Tijdens deze kruidenworkshop maken deelnemers een eigen kruidenwis onder begeleiding van natuurgids en Velt-docent Bertie van de Boogaard. Men kan kiezen voor een traditionele wis, waarin voedingsgewassen, geneeskrachtige en beschermende kruiden zijn verwerkt (bijvoorbeeld granen, sintjanskruid en bijvoet) en de toorts die het licht symboliseert. Wie een eigentijdse versie prefereert, kiest zelf planten die voor haar (of hem) staan voor licht en warmte. Dat kunnen bijvoorbeeld de rode zonnehoed, goudsbloem en zonnebloem zijn. Om 19.30 uur is de ontvangst met koffie/thee gevolgd door verdere uitleg over de betekenis van de kruidenwis. Om 20.15 uur start het kruiden verzamelen in het kasteelpark en de kruidentuin. Ongeveer een uur later gaat men aan de slag met de geplukte kruiden, tot 22.00 uur.

Aanmelding
De kruidenavond in De Paardestal, in het kasteelpark, kost € 10,00 alles inclusief. Leden van IVN Geldrop betalen € 7,50. Aanmelden bij Dorothé Heiligers, 040 2855265, dorotheheiligers@hotmail.com.

Bomenwandeling Skandiawijk
De grote diversiteit aan bomen in de Skandiawijk wil IVN Geldrop graag onder aandacht brengen van het publiek. Er staan maar liefst meer dan tachtig soorten. Uniek in deze wijk zijn de gemeenschappelijke voortuinen, zodat je een rustig straatbeeld krijgt. De natuurgidsen van IVN nemen geïnteresseerden gedurende twee uur mee naar de interessantste stukjes van de wijk en geven informatie. Hoe heten de bomen en waarom staan ze daar? Wat zijn hun kenmerken? Wie bomen wil leren (her)kennen is welkom mee te wandelen. Alleen bij erg slecht weer gaat de excursie niet door. Kijk daarvoor op de website: www.ivn.nl/geldrop. Inlichtingen bij Tinus de Gouw, 06-12141901.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>