Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 75cd23
Foto: Joan Delisse
Foto's Verenigingen

Hoog niveau tijdens 23e Houvast Toernooi

Mierlo - Voor de 23e keer werd, op zaterdag 12 mei en zondag 13 mei, het Internationale 'Houvast Toernooi' gehouden in Sporthal De Weijer in Mierlo. Leden van de organiserende vereniging De Hechte Band streden met judoka's van verschillende Nederlandse verenigingen en judoka's uit Duitsland, België en Engeland om de hoogste treden van het podium. Ruim 1000 judoka's reisden naar Mierlo om te laten zien wat ze waard zijn.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Joan Delisse


Jong en oud
Het Houvast Toernooi onderscheidt zich van andere toernooien doordat het een internationaal toernooi is, uit twee dagen bestaat en het toernooi voor alle leeftijden toegankelijk is. "Het niveau ligt wederom hoog dit", vertelt voorzitter Lianne Sanders van De Hechte Band. "Tijdens het toernooi zijn ook 'DAN-punten' te behalen. Dit zijn examenpunten voor judoka's van de klasse -15 jaar." De jongste deelnemer is 6 jaar, de oudste is bijna 50. "Ieder jaar verschijnt er een glimlach op ons gezicht als deze Engelse judoka zich weer inschrijft voor ons toernooi. Ze judoot in Engeland op een zeer hoog niveau, ze is daar 'meester'. Wij vinden het een hele eer dat ze jaarlijks naar Mierlo komt", vertelt Lianne.

Vrijwilligers
Een toernooi van deze klasse vergt veel voorbereiding. "Een jaar zijn we er mee bezig", gaat Lianne verder. "De uitnodigingen versturen, de inschrijvingen ontvangen, de judoka's indelen in de wedstrijdklasses, de wedstrijdschema's maken, vrijwilligers vragen en indelen, zorgen dat er scheidsrechters zijn, maar ook mensen die de EHBO-post kunnen bemannen." Tijdens het toernooi zijn er ruim 45 scheidsrechters (beide dagen) en 100 vrijwilligers (per dag) van De Hechte band in de weer om alles in goede banen te leiden. Sommige vrijwilligers zijn zichtbaar aanwezig, anderen werken achter de schermen.

Druk programma
Tijdens het toernooi wordt op zes matten tegelijk gestreden om de winst in een partij. Een partij wordt gadegeslagen door een scheidsrechter die alles nauwkeurig in de gaten houdt. De mensen die achter de tafels zitten, houden het administratieve gedeelte bij. De trainers en coaches staan langs de kant en geven hier en daar aanwijzingen. De meegereisde supporters hebben soms ogen te kort om alles bij te kunnen houden. Zelfs Lianne houdt alles in de gaten. Tijdens het interview kijkt ze met een schuin oog naar de mat waar één van de 27 leden van de Hechte Band bezig is met zijn wedstrijd. "Yes!, hij heeft de partij gewonnen", kijkt Lianne tevreden naar haar lid.

Hoogtepunt
In iedere klasse wordt hard gestreden om ieder punt. In de kleinere poules judoën de judoka's allemaal tegen elkaar, in de grotere poules is er een afvalsysteem. Verlies je, dan is er een herkansing, de winnaar gaat door naar de volgende ronde. "Er is in iedere wedstrijdklasse wel een hoogtepunt. Het is van tevoren niet te voorspellen wie er gaat winnen. Sommige wedstrijden duren de volle minuten die voor een wedstrijd staan. Andere wedstrijden zijn eerder klaar. Er wordt dan bijvoorbeeld gewonnen met een Ippon", legt Lianne uit. In diverse klasses stonden leden van De Hechte Band op het podium. "Dat geeft een extra goed gevoel!"

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>