Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 17ef35
Foto: Ingezonden
Gemeente Geldrop-Mierlo

Verdeeldheid over inzameling bladafval

Geldrop-Mierlo - De politiek is verdeeld over de wijze waarop het bladafval in de herfst het beste ingezameld kan worden. Nu kunnen inwoners hun GFT-container in een bepaalde periode gratis aan de straat zetten. Het college van burgemeester en wethouders wil dit systeem, dat de afgelopen twee jaar als proef is gedaan, handhaven. Sommige partijen zijn het hier mee eens, andere willen liever de bladkorven terug. Dit bleek maandagavond in de Ruimtekamer.

Het college wil dat inwoners van Geldrop-Mierlo ook dit jaar tussen half oktober en Kerst hun GFT-container 'gratis' iedere week aan kunnen bieden. Dan zou het vastrecht wel met meer dan€ 5,00 per huishouden moeten stijgen. 'De bladkorven werden op grote schaal misbruikt omdat er naast bladafval ook tuinafval en ander afval in werd gedumpt' stelt de gemeente in het raadsvoorstel. De gemeente is tevreden over de proef van de afgelopen twee jaar. 'Het gratis ophalen en kunnen aanleveren van afval zorgt voor minder misbruik en een eerlijkere methode om dit afval in te zamelen.'

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de ondervraagden tevreden is over de wekelijkse GFT inzameling. Maar een meerderheid, 66%, wil er niet extra voor betalen. En dat is volgens de gemeente wel nodig aangezien het gratis GFT ophalen flink duurder is dan de bladkorven. Vorig jaar waren de extra kosten bijna € 63.000.

De gemeenteraad wil later deze maand een besluit nemen over de inzameling van bladafval. Voor sommige fracties voldoen de bladkorven prima, andere partijen lijken meer te voelen voor de wekelijkse containerlediging.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>