Logo mooigeldropmierlo.nl
De vrijwilligers van het festival (op de voorgrond Wilitha Theuws)  | Fotonummer: 1d8f59
De vrijwilligers van het festival (op de voorgrond Wilitha Theuws) (Foto: Peter Wijlaars)
Evenementen

Regen spelbreker van eerste 'Get Together Festival' in de Coevering

Geldrop – "Gewoon elkaar begroeten, een praatje met elkaar maken en zorgen dat de buren elkaar weer leren kennen", begint de 49-jarige Wilitha Theuws het interview. 'Wietje' zoals Wilitha bekend staat in de buurt, verbaasde zich enkele jaren geleden toen zij in de Coevering kwam wonen dat bijna niemand elkaar gedag zegde als ze elkaar tegen kwamen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Peter Wijlaars

Gedag zeggen
Wilitha woont in één van de zeven flats die aan de rand van de Coevering staan. Vanuit de flats ben je zo in het bos. "Ik liep achter mijn rolstoel naar de bossen om mijn hondjes uit te laten. Vaak ging ik op een bankje zitten dat daar in de bossen staat. Tegen iedereen die voor bij kwam, zei ik 'goeie-middag' of 'goeie-avond', in het begin werd er niets teruggezegd, later wel", gaat Wilitha verder. "Op een gegeven moment bleven er mensen staan om een praatje te maken, dat was heel gezellig. Je zag dat de mensen open voor elkaar stonden".

Koffie met kuukske
Met de opmerking 'wat zou het lekker zijn als we nu een kopje koffie erbij zouden kunnen drinken' is het initiatief geboren. "Ik nam de volgende dag een kan koffie en thee mee, met een 'kuukske', naar het bekende bankje." Later werd dit een 'koffie-kar'. José Raaijmakers, mijn compagnon, heeft dit samen met mij, en nog een aantal anderen, opgezet. In de afgelopen jaren zijn daar al heel veel kopjes koffie en thee genuttigd. Ook andere vrijwilligers sloten zich aan.

Vrijwillige donatie
"Eind juni 2014 kreeg ik een heuse 'koffie-kar' die speciaal voor mij ontworpen werd. De kar, met een tafeltje en opbergruimte, trokken wij richting de bossen." In eerste instantie stonden ze iedere dag van 16.00 – 18.00 uur in het bos met de kannen koffie en thee. Door het gebrek aan vrijwilligers is dit teruggebracht naar iedere woensdag en zaterdag van 15.00 – 17.00 uur. "Behalve dat er voor de wandelaars en fietsers koffie/thee met een 'kuukske' klaar staat, krijgen de kinderen ranja en een 'snuupke'. Voor de honden staat een bak water klaar en uiteraard een 'hondenkuukske'. Er wordt een vrijwillige donatie hiervoor gevraagd."

De hele buurt
De wandelaars en fietsers bleven staan, kletsten met elkaar en namen de tijd voor elkaar. "Dat was mijn doelstelling. 'Verbinden' zoals dat heet", gaat Wilitha verder. "Het bleef beperkt tot de wandelaars en de fietsers in het bos. Ik wilde meer. Ik wilde mijn buren leren kennen, de mensen uit de andere flats, het liefst iedereen uit de buurt." In de zeven flats wonen veel mensen van verschillende nationaliteiten, het is een echte multiculturele samenleving. Sommige mensen vinden het moeilijk om contact te maken. "Daar wilde ik verandering in brengen."

Samenwerken
Wilitha zocht contact met wethouder Jeucken en wethouder Verdouw om haar plannen/ideeën kenbaar te maken. Daarna werd contact gezocht met de LEVgroep, de gemeente, het woonbedrijf, Centrum Kunst Eindhoven (CKE) en met Stichting Kommus. "De ideeën werden uitgewerkt en een aantal buurtbewoners melden zich spontaan als vrijwilliger aan. Wikke Peters en Eva Stam (CKE), Patrick Janssen, Toon Nooijen en Adrie van Haaren hebben, samen met enkele andere vrijwilligers uit de buurt, de schouders onder mijn ideeën gezet. En zo is het 'Get together festival' geboren.

Positief
Een festival dat voor alle bewoners uit de Coevering toegankelijk moet zijn", vertelt een trotse Wilitha. En dat werd het! Zondag 13 mei stonden 22 kraampjes op het parkeerterrein van de Carpinistraat met allerlei hapjes en waren uitgestald. Ondanks het regenachtige weer, kwamen toch een aantal buurtbewoners naar de parkeerplaats om de sfeer te proeven van dit festival. "De reacties waren erg positief", gaat Wilitha verder. Tijdens de dag werd er opgetreden door enkele buurtbewoners. Sommige waren aangekondigd, anderen traden spontaan op. "Dat was erg leuk". De bezoekers kregen bij de entree een lotje voor de gratis loterij, waar mooie prijzen te winnen waren. Verder schonk iedere kraamhouder iets van zijn kraam aan de organisatie. "Deze goederen werden op de veiling verkocht. Deze opbrengst wordt gebruikt om het 'Get Together Festival' uit te bereiden. Er zijn nog volop ideeën", aldus Wilitha.

Droom
"Mijn doel is om de maatschappij te veranderen. Het is allemaal erg individualistisch geworden. In goede én slechte tijden moet je een beroep op je medemens kunnen doen, ongeacht waar je roots liggen. Met doorzettingsvermogen en positiviteit krijg je veel voor elkaar. Met dit festival hebben we een stap in de goede richting gezet." Terugkijkend op zondag 13 mei glundert Wilitha van oor tot oor. "Mijn droom is uitgekomen! Zoals ik geniet, zo wil ik graag dat anderen ook genieten. Van elkaar én met elkaar."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>