Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 67c653
Foto: Ronny Bron
Evenementen

Mooi verjaardagsfeest korenmolen 't Nupke

Geldrop - Sinds 1843 staat ie op het bultje: korenmolen 't Nupke in Geldrop. De omgeving lijkt in niets meer op toen, de molen staat nog altijd fier op zijn plek. Korenmolen 't Nupke bestaat 175 jaar en dat werd afgelopen weekend tijdens de Nationale Molendagen gevierd.

Redacteur: Martin de Bruijne
Fotograaf: Ronny Bron

Vlaggetjes
Geen slingers aan de wand, maar vlaggetjes aan de wieken van 't Nupke. Het is een feestelijk weekend voor de molenaars en vrijwilligers vanwege Molendag en het 175-jarig bestaan.

Molendagen
Het 175-jarig bestaan van 't Nupke is afgelopen weekend gevierd tijdens de Nationale Molendagen. Zaterdag was het goed druk bij de molen en beklommen vele tientallen mensen de steile trappen. Zondag was het weer de grote spelbreker. Op de Molenakker was een marktje met onder meer oude ambachten, een imker, hoefsmid en de scouting. Gereedschap uit lang vervlogen tijden was te zien, net als een volledig werkend Lego model van 't Nupke. Een leuke opzet, maar het publiek liet het door de regen afweten. Jammer voor de organisatie en voor de deelnemers aan de markt. Mogelijk krijgt de Oude Ambachten Markt nog een vervolg.

Molenaars
Het beheer van de molen ligt in handen van vier enthousiaste gediplomeerd vrijwillig molenaars: Hans Tielemans, Frans Tullemans, Dave Royle en Willem Boender. Ze krijgen hulp van een groepje gedreven vrijwilligers. De eeuwenoude techniek boeit hen. "We willen het ambacht in stand houden. Een molen is een prachtig samenspel van wind en techniek", vertellen de molenaars. Het zijn ervaren mannen die een opleiding volgden en zich nu gediplomeerd molenaar kunnen noemen. Dave Royle is met 75 jaar de oudste van het stel. "Zolang ik nog trappen kan lopen, wil ik door gaan", vertelt hij. Enige fysieke fitheid is nodig om molenaar te kunnen zijn. De molenaars moeten steile trappen op en af en werken in een molen is werken met menskracht.

Onderhoud
't Nupke is 175 jaar jong en vergt nogal wat onderhoud. Het 'dagelijks' onderhoud doen de molenaars meestal zelf. En er zijn gelukkig vrijwilligers die graag de handen uit de mouwen steken. Om de molen in goede conditie te houden is geld nodig. Vorig jaar zijn bijvoorbeeld nog zijn twee molenstenen vervangen. Kosten: zo'n € 10.000. Molenaars en vrijwilligers hopen dat de gemeente zich in blijft zetten voor behoud van de molen. Daarvoor komt er een molenstichting waarin molenaars van 't Nupke en de Standerdmolen in Mierlo en de gemeente samenwerken.

Meel malen
Korenmolen 't Nupke dankt zijn naam aan het stuk grond wat destijds werd genaamd 'Nupke'. De vlucht van de molen bedraagt ruim 25 meter. De molen is nog steeds geheel maalvaardig, regelmatig wordt graan tot consumptiemeel gemalen. Zondag 13 mei was er was er speciaal Nupkesbrood van Bakkerij Van den Broek en uiteraard pannenkoekjes van molenmeel.

Openingstijden
Tijdens de openingstijden van de molen is deze open voor het publiek, de toegang is gratis. Behalve dat de mulders het bezoek uitgebreid kunnen vertellen over wind- en watermolens in het algemeen en over molen 't Nupke in het bijzonder, verzorgen zij tevens de verkoop van de diverse door hen op 't Nupke ambachtelijk gemalen meelsoorten. Iedere zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur is korenmolen 't Nupke geopend.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>