Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 51a154
Foto: Emmy Grit
Foto's

Nationale Molendag in Mierlo een succes

Mierlo – Voor de 46ste keer werd zaterdag 12 en zondag 13 mei de Nationale Molendagen gehouden. Ruim 900 molens door het hele land draaiden en/of maalden, waarvan het merendeel ook de deuren voor het publiek openzette. Het thema dit jaar: Ontmoet de molenaar!

Redacteur: Vivianne van Bijsterveld

Uniek
De molens zijn beeldbepalend voor Nederland. Maar deze monumenten beleef je pas echt, wanneer je binnen bent. Aangedreven door wind en water, voel je de molen trillen, kloppen en bonken. Elke molen is uniek en vertelt zijn eigen geschiedenis.

Topdrukte
Mierlo en omstreken is in ieder geval geïnteresseerd in de geschiedenis van de Mierlose molen. Zondag was het minder druk vanwege het regenachtige weer, maar zaterdag was het topdrukte op de molen. "We ontvingen zo'n 250 bezoekers", vertellen de molenaars en molengidsen. "We hebben pannenkoeken gebakken voor de liefhebbers en voor € 2,00 kon men een pak molenaars pannenkoekenmeel aanschaffen. Er werd maar liefst 40 kilo aan pannenkoekmeel verkocht."

Molenaar/molengidsen
Mierlo heeft twee molenaars; Fons Hermans en Ronald Groothedde. Iet van Dijk, Miek Ligtvoet, Hans Smeets en Wim van der Linden zijn molengids. Jan Molenkamp is molengids én molenaar in opleiding. Zij ontvingen tijdens de molendagen de vele bezoekers en vertelden geïnteresseerden wetenswaardigheden en bijzonderheden over de prachtige de standerdmolen in Mierlo. "De molen van Mierlo stond vroeger op de Molenheide en was toen nog een banmolen. Dat is een molen waarop de inwoners van aangewezen steden en dorpen door de heer of vorst werden verplicht er hun graan te laten malen", legt molenaar Fons uit. "De molen was in eigendom van de heren van Mierlo, die hem verpachtten aan molenaars."

Verplaatst
De molen werd in 1857 – 1858 afgebroken en werd in 1860 in de dorpskern van Mierlo weer opgebouwd. De molen werd in 1956 eigendom van de gemeente Mierlo. In 1992 werd de molen een tiental meters verplaatst. In 2017 werd het –opnieuw- een gesloten standerdmolen, vertelt Fons. "Door de molen te sluiten kregen we meer opslagruimte. We hebben sinds kort stromend water in de molen. Fijn, want nu kunnen we koffie zetten én zelf de molen goed schoonhouden."

Molenstichting
Ook ging de molen in eigendom over van de gemeente Geldrop-Mierlo naar de Molenstichting Geldrop-Mierlo", vult molenaar Ronald Groothedde aan. Zowel zijn betovergrootvader én zijn opa waren molenaar. Het oude ambacht van molenaar spreekt hem ontzettend aan. "Molens waren vroeger zo belangrijk, omdat het een prachtige uitvinding was om windkracht te gebruiken. Het zijn eigenlijk kleine complete fabriekjes."

Openingstijden
De molen is voortaan elke zaterdag open van 11.00 tot 15.00 uur. Ook maalt de molen meel om bezoekers te laten zien hoe zo'n molen nu eigenlijk werkt. "Zowel cultureel, historisch, maatschappelijk en educatief gezien heeft Mierlo iets heel moois in het dorp staan. Wij, de molenaars en gidsen, willen daar graag een steentje aan bij dragen om dat in stand te houden."

Steile trap
De kinderen genoten dit weekend in ieder geval ontzettend van de pannenkoeken en het prachtige uitzicht vanuit de molen. "De steile trap naar boven is even spannend, maar het uitzicht vanuit de molen maakt alles goed," zegt de zevenjarige Melissa uit Mierlo, met een grote glimlach op haar gezicht. Van de molenaars krijgt ze na haar bezoek ook nog een tekening, een spelletjesboek én windmolentje mee naar huis. De dag kon niet meer stuk.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>