Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 205e6b
Foto: Ronny Bron
Foto's Evenementen

Kanjers in de strijd tegen kanker

Redacteur: Lisa van Gerven
Fotograaf: Peter Wijlaars en Ronny Bron

Geldrop-Mierlo - Tijdens de tweede editie van SamenLoop voor Hoop in het weekend van 9 en 10 juni is maar liefst € 55.172 opgehaald voor KWF Kankerbestrijding. Het bedrag is een stuk hoger dan de eerste editie, twee jaar geleden, toen dat bedrag ruim € 34.000 was. Er deden deze editie in totaal 650 lopers mee aan het 24-uurs wandelevenement in estafettevorm. Stuk voor stuk kanjers, die hun steentje bij willen dragen in de strijd tegen kanker, allemaal met dezelfde missie; samen stil staan bij de ziekte kanker en samen het leven vieren.

Hoop en leven
Op de wielerbaan in Geldrop heerste dit weekend een gevoel van saamhorigheid en betrokkenheid. Ieder die aanwezig was, kent wel iemand die kanker heeft of heeft gehad. Dat maakte elk verhaal indrukwekkend. "Samen staan we sterker", motiveerde voorzitter René van Eck de lopers tijdens de openingsceremonie. "De woorden 'hoop' en 'leven' staan centraal bij de SamenLoop voor Hoop." Het evenement ging van start, nadat de eregasten zeepbellen de lucht inbliezen. De 30 eregasten, inwoners uit Geldrop-Mierlo die met de ziekte kanker te maken hebben, werden gedurende het weekend 'in de watten gelegd'. Nadat de klok begon af te tellen, begonnen de eregasten, gevolgd door alle deelnemers, aan de eerste ronde. Vol energie en strijdlustig om met het team de 24 uur vol te maken.

24 uur wandelen
Het wandelevenement duurt 24 uur. Teamleden lossen elkaar af, er moet altijd een wandelaar van het team op de baan zijn. Behalve twee lopers van LOGO, lopersgroep Geldrop. Lianne Simonis en Jeffrey Weel hielden het vol om samen 24 uur achter elkaar te lopen voor het goede doel. Lianne heeft al ervaring met lange afstanden. Zo heeft ze de Kennedymars gelopen. Maar volgens haar motiveert de SamenLoop voor Hoop veel meer. "De sfeer die er hangt doet mij goed. Iedereen is hier voor hetzelfde doel." Ook Jeffrey, die bij de hardlopersgroep van LOGO zit, begint gemotiveerd aan zijn lange afstandswandeling. "Ook al is het steeds hetzelfde rondje dat je loopt, je blijft altijd iets nieuws zien langs de route." Lianne loopt voor haar moeder die aan kanker is overleden en voor een vriendin die borstkanker heeft. Jeffrey doet mee aan de SamenLoop voor Hoop voor zijn vader die in november jongstleden is overleden. "Twee jaar geleden liep ik ook mee, maar toen leefde hij nog. Nu loop ik hier wel met een ander gevoel."

Akties
De route die gelopen wordt, komt langs de kraampjes van de deelnemende teams. Ieder team deed iets unieks om zo veel mogelijk geld op te halen. Zo konden de bezoekers van het evenement bij Savant Zorg aan het Rad van Fortuin draaien en kans maken op een rondvlucht voor twee personen of bij vereniging de Kersepit een envelop met lootjes trekken waarbij je altijd prijs had.

Kaarsenceremonie
Zterdagavond, om 22.30 uur, werd de kaarsenceremonie gehouden. 1800 kaarsenzakken verlichtten de route en op het veld waren de woorden 'hoop' en 'leven' goed te zien door de brandende kaarsen in de zakken. Om extra stil te staan bij de overledenen en de mensen die kanker hebben, werd er één minuut stilte in acht genomen. Daarna maakten de lopers en bezoekers een ereronde waarbij de eregasten voorop liepen met brandende fakkels die onderweg doorgegeven werden aan de mensen in de stoet.

Persoonlijke verhalen
Bij de kaarsenceremonie stonden de persoonlijke verhalen van de ambassadeurs van de SamenLoop centraal, maar ook die van de lopers. Ieder van hen heeft te maken gehad met de ziekte kanker. Soms van heel dichtbij, soms iets verder weg. Tijdens het gehele wandelevenement hoorde je mensen hier met elkaar over praten. "Het is een kleine moeite om een paar uurtjes mee te lopen, maar het effect is vele malen groter", vertelt Linda de Jong. Zij liep twee jaar geleden ook mee, maar toen nog samen met haar vriendin Marie-Jose Lanotte, die uitgezaaide longkanker had. "Deze editie kan ze er niet meer bij zijn. Ze is afgelopen maart overleden." Linda loopt samen met haar man en kinderen mee om de gestreefde € 5000,00 binnen te halen voor hun team. "Het is zo mooi dat mijn kinderen ook mee lopen, ik krijg er al kippenvel van als ik er over praat." Haar kinderen zijn van dezelfde leeftijd als de kinderen van Marie-Jose. "Ze hebben het ziek zijn van Marie-Jose van dichtbij meegemaakt, daarom vind ik het ook een mooi gebaar dat ze zelf hebben bedacht om vandaag mee te lopen."

Slot
Zondag, rond 13.00 uur, kregen alle lopers bij de finish een rode roos aangereikt. Met nog 24 seconden op de klok, kwamen Lianne en Jeffrey over de finish. "Moe maar voldaan", hijgde Jeffrey. "Echt een overwinningsgevoel dat ik deze 24 uur achter elkaar lopen heb gehaald." Lianne ziet er nog steeds fit uit. "De laatste meters waren het zwaarst, maar ik dacht nu moet ik door blijven gaan. Ik ben blij dat ik dit heb gedaan."

Eindbedrag
SamenLoop voor Hoop werd afgesloten met een optreden van dansgroep UC Dance. De jonge dansers maakten het opgehaalde bedrag bekend door na de dans zich om te draaien. De bordjes op hun rug lieten de cijfers van het eindbedrag van € 55.172 zien. Met deze opbrengst kunnen de lopers met een gerust hart hun slaap gaan inhalen. De organisatie kijkt terug op een fantastisch evenement met een mooi resultaat.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>