Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: a7287c
Foto: Peter Wijlaars
Gemeente Geldrop-Mierlo

Berry Link duizend dagen burgemeester Geldrop-Mierlo

Geldrop-Mierlo - Duizend dagen is Berry Link nu burgemeester van Geldrop-Mierlo. Een mooi moment om de balans op te maken, terug te blikken en vooruit te kijken. Martin de Bruijne in gesprek met Berry Link. "Ik heb geen enkele spijt van mijn sollicitatie in Geldrop-Mierlo. Een leuke en warme gemeente."

Redacteur: Martin de Bruijne
Fotograaf: Peter Wijlaars

12 jaar
Het is een paar dagen na de installatie van het nieuwe college. De coalitieonderhandelingen zijn ook voor de burgemeester 'best spannend'. Hij is immers voorzitter van het college en moet afwachten met welke mensen hij de komende jaren het dagelijks bestuur van de gemeente vormt. "Ik ben afgestudeerd op de rol van de burgemeester bij de coalitievorming", vertelt Link. Zijn bevindingen toen: een burgemeester bemoeit zich niet met de 'poppetjes' en met de formatie, wel met de inhoud en de portefeuilleverdeling. "Ik ben nu bijna twaalf jaar burgemeester en de coalitievorming gaat eigenlijk altijd goed."

Koken als hobby
Op tafel in zijn werkkamer een stapel foto's. Beelden die een beeld schetsen van het vak van burgemeester. Burgemeester Link laat een foto zien van enkele gemeenteraadsleden die in pannen staan te roeren. "Koken is een van mijn hobby's. Zaken voorbereiden, voorkoken, is belangrijk. Dat doen we hier in het gemeentehuis ook. Voorkoken betekent niet alles vooraf regelen, maar wel zorgen dat je de juiste ingrediënten hebt en weet wat je moet doen."

Speerpunten
Bij zijn aantreden in september 2015 noemde Link samenwerking, veiligheid en integriteit als zijn belangrijkste ambities. Samenwerking bijvoorbeeld door verbinding te zoeken met burgers en ze bij zaken te betrekken. Samenwerking met andere gemeentes in de regio. Samenwerking ook met collega burgemeesters. "Regelmatig komen we met een aantal burgemeesters bij elkaar. We kunnen zo elkaar helpen en steunen, want burgemeester zijn is ook best een eenzaam beroep."

Veiligheid
'Groot drugsonderzoek in Brabant: vier verdachten uit Geldrop opgepakt', kopt een krantenartikel dat Link op tafel heeft gelegd. "Ik ben heel precies als het gaat om openbare orde en veiligheid. Daar heb ik vrienden mee gemaakt, maar ook wel eens een vijand", geeft Link aan. Als burgemeester heeft hij de mogelijkheid drugspanden te sluiten. Berry Link heeft het al regelmatig gedaan. "Dat doe ik echt niet voor de lol en ook niet om mensen te treiteren. De veiligheid van de mensen moet wel gegarandeerd zijn, denk ook aan brandgevaar door alle lampen in hennephuizen en gevaren voor de volksgezondheid. De onder- en bovenwereld mogen zich niet vermengen, ik blijf daar mee bezig."

Burgervader
Berry Link vervult verschillende rollen. Hij laat nog wat foto's zien om dit te verduidelijken. We zien de burgemeester bij de nieuwjaarsbijeenkomst en bij het uitreiken van Koninklijke onderscheidingen. "We hechten heel veel waarde aan vrijwilligerswerk en de lintjes zijn een mooi gebaar om mensen te bedanken voor hun inzet." Met zijn partner Caroline een krans leggen tijdens Dodenherdenking. Vrolijk lachend tijdens de naturalisatiebijeenkomst en trots bij de huldiging van sporters. Met het gilde bij de Sint- Janskathedraal in Den Bosch en een carnavalshit zingend tijdens de sleuteloverdracht.

Berry Link in zijn rol als burgervader na het busongeluk met leerlingen van het Strabrecht College. Op bezoek bij mensen na een autobrand. "Het is belangrijk er te zijn als het nodig is, vaak is dat buiten het zicht."

Toekomst
In de afgelopen duizend dagen is er het nodige bereikt. Als burgemeester heeft Berry Link daar zijn bijdrage aan kunnen leveren. Tijdens het gesprek benadrukt hij meerdere malen dat het zeker niet alleen zijn verdienste is. "Met het vorige coalitieprogramma hebben we prachtige resultaten geboekt. Een verdienste van het hele college, maar zeker ook van onze medewerkers. Neem de renovatie van de beide centra, als college zijn we daar apetrots op." Hij kijkt uit naar de nieuwe coalitieperiode. "Het inclusief denken en handelen wat in het programma staat is heel mooi. Mensen overal bij betrekken en ook denken aan de mensen die niet vooraan staan."

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>