Logo mooigeldropmierlo.nl
V.l.n.r. Lisan Leenen, Manou van der Linden, Marloes Coolen, La-Vie Vinken  | Fotonummer: bd50e7
V.l.n.r. Lisan Leenen, Manou van der Linden, Marloes Coolen, La-Vie Vinken (Foto: Emmy Grit)
Evenementen

Voor de 40e keer is Mierlo in de ban van het Straatvoetbal

Mierlo – Voetbal een mannensport? In Mierlo denken ze er heel anders over, tenminste als het gaat om het organiseren van het Straatvoetbaltoernooi. De Straatvoetbalcommissie bestaat dit jaar voor het eerst uit vier dames. La-Vie Vinken, Lisan Leenen, Marloes Coolen en Manou van der Linden staan 'hun mannetje' tijdens deze 40e editie. Op maandagavond 18 juni was de aftrap, op vrijdag 22 juni worden de finales gespeeld. In totaal strijden dit jaar twaalf heren- en zeven damesteams om de cup met de grote oren.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Emmy Grit

Jubileumactiviteit
Wat begon als een jubileumactiviteit ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van V.V. Mifano, is uitgegroeid tot een, zeer populair, jaarlijks terugkerend voetbaltoernooi, waar buurtbewoners uit dezelfde straat/wijk samen voetballen. De jubileumcommissie wilde een jubileumactiviteit organiseren waar de gehele gemeenschap, actief of passief, bij betrokken werd. "Deze insteek is nog steeds niet veranderd; het toernooi is nog steeds voor Mierlonaren door Mierlonaren", vertelt Jos Lenssen. Jos is één van de vele vrijwilligers die jarenlang 'de kar heeft getrokken' bij het Straatvoetbal. Vanaf 1983 tot 2005 zat Jos in de straatvoetbalcommissie, waarvan ongeveer 15 jaar als voorzitter. In 2005 heeft hij het bekende 'stokje' overgedragen. Vanaf 1985 tot nu toe verzorgt Jos de publiciteit van het straatvoetbaltoernooi.

Verschillen en overeenkomsten
"In de gloriejaren werd er met 37 herenteams gespeeld. Twee weken lang was Mierlo in de ban van het Straatvoetbal", gaat Jos verder. Nu wordt er vijf dagen gevoetbald; vrijdag is de kruisfinale en aansluitend de finales, zowel bij de dames als de heren. "Een groot verschil met de beginjaren is het aantal spelers in het team en de grootte van het veld. Speelden ze voorheen met elf spelers op een heel veld, volgens de officiële voetbalregels, nu is dit teruggebracht naar zeven spelers op een half veld en volgens de spelregels van de 'F-jes'. "Groot voordeel is dat nu ook spelers mee kunnen doen waar de conditie niet 'optima forma' is", geeft La-Vie aan. Overeenkomsten zijn er ook; het toernooi wordt nog steeds onder auspiciën van Mifano georganiseerd én de deelnemers moeten woonachtig in Mierlo zijn.

Fanatiek
De Olympische gedachte 'meedoen is belangrijker dan winnen' gaat niet altijd op. "Teams zijn fanatiek, er wordt om ieder punt gestreden", lacht La-Vie. Behalve dat La-Vie één van de vier organisatoren is, voetbalt ze samen met Manou en Marloes in het eerste Damesteam van Mifano. "Dit jaar doe ik niet mee met het Straatvoetbaltoernooi, in verband met een blessure. Manou en Marloes spelen wel mee." Lisan voetbalt niet. "Ik sta ieder weekend langs de lijn. En als je er toch bent, kun je net zo goed je handen uit de mouwen steken", vertelt Lisan.

Favoriet
Of de dames een favoriet hebben? "Bij de heren is FC Brugmarkt favoriet. Zij hebben vorig jaar gewonnen. Team De Streep staat bij de dames bovenaan het lijstje met favorieten." Op maandag kwamen de herenteams in aktie. In een strak schema speelde ieder team vijf wedstrijden. FC Brugmarkt maakte zijn favorietenrol waar; zij werden poulewinnaar met 11 punten. Dinsdag 19 juni kwamen de teams uit de andere poule in aktie. De dames komen woensdag 20 juni voor het eerst in aktie.

Finalist
"Er is goed en sportief gespeeld door alle teams", vertelt La-Vie na de eerste speelronde. "Dat FC Brugmarkt nu aan de leiding staat, is geen garantie voor de eindoverwinning. Er is nog van alles mogelijk. Vrijdag, na het laatste fluitsignaal, is bekend wie dit jaar met de eer gaat strijken."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>