Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 42d525
Foto: Peter Wijlaars
Religie

350e Processie naar bedevaartplaats Handel goed verlopen

Redacteur: Wil van der Velden
Fotograaf: Peter Wijlaars/Wil van der Velden

Geldrop/Handel - "De processie is heel goed verlopen. We hebben geen brekebeentjes of ongelukjes gehad onderweg", stelde Frans Parren, voorzitter van de processie, zondagavond 24 juni toen hij met 26 andere wandelaars was teruggekeerd van de tocht van 28 kilometer uit de bedevaartplaats Handel. Hij liep al voor de vijfenveertigste keer mee. Zaterdag vertrokken uit Geldrop 38 wandelaars.

Zondag in Handel
Het was wel fris maar het bleef droog zondagmorgen, dus kon de traditionele kerkdienst en de processie in het park in Handel doorgaan. Naar schatting waren er zo'n 350 Geldroppenaren aanwezig. Zij allen openden de dienst met het aloude lied van 'Kinderen van Maria'. De Senioren Blaaskapel en het koor This Generation zorgden voor de muzikale begeleiding.


Eigen pastor
"De sfeer in het processiepark is dan ook apart. De eigen priester uit Geldrop, pastoor Van der Maazen doet de dienst. Dat bepaalt mede die sfeer: het samen zingen en de pastoor onder het baldakijn bij de processie. Voor veel mensen is dat ook herkenbaar van het geloof", vindt Frans. Ook beide Geldropse gildes waren, zoals de traditie wil, aanwezig in het park.

Intentie
Alle mensen die meelopen hebben een intentie. Niet alleen religieuze. Ze zeggen 'we komen tot rust'. Ook bidden mensen tot Maria als moeder van God. Onderweg bidden ze vijf keer rozenkrans (een cyclus van een onze vader, drie weesgegroeten, een onze vader, 10 weesgegroeten en weer een onze vader). Iedere keer na dat bidden is het even stil en daarna kun je gaan praten. Dan hoor je levensverhalen van anderen die je totaal niet kende. Dan hoor je dat jouw kruisje en zorgen wel eens minder kunnen zijn dan die van je buurvrouw.
Armelle Janssen-Bannenberg ging dit weekeinde voor de 23ste keer mee naar Handel. "Dat komt door mijn man Noud. Hij heeft iets met Maria en de viering in Handel. De eerste keer dat ik meeliep had ik het gevoel dat mensen mij uitlachten. Nu ervaar ik iedere keer die grote saamhorigheid van de pelgrims onderling. Dat heb ik elders nog nooit zo meegemaakt."

Twee groepen
Historisch lopen de pelgrims in twee groepen. Mannen en vrouwen. Frans Parren geeft leiding aan de mannen, Noud Janssen aan de vrouwen. Frans bepaalt wanneer er weer met een rozenkrans wordt gestart. "Ook zingen we onderweg bekende Marialiederen in marstempo. Als het even inzakt, heffen we een lied aan", verduidelijkt Frans.

De aankomst van de pelgrims in Geldrop was net zoals ieder jaar voor hen overweldigend. Begeleid door het muziekkorps GMC wandelen ze de kerk in. "Als je dan zo de kerk in marcheert met de muziek zijn de meeste lopers wel geëmotioneerd. Al die mensen die er dan zijn om je te verwelkomen op straat en in de kerk. De klokken die luiden", verhaalt Armelle.

Bloemen
Hoogtepunt in de dienst was zondag de huldiging van Tiny van Bakel, vroegere eigenaresse van hotel De Gouden Leeuw uit de Korte Kerkstraat. De tachtigjarige was 28 jaar bestuurslid van de processie. Ze ging 60 keer mee naar Handel. Dit jaar stopt ze met de bestuursfunctie. Aan het altaar kreeg ze uit handen van pastoor Van der Maazen als waardering een grote bos bloemen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>