Logo mooigeldropmierlo.nl
Kersenkoningin Michelle te midden van haar hofdames Irene (l) en Lieke (r)   | Fotonummer: 9f39f4
Kersenkoningin Michelle te midden van haar hofdames Irene (l) en Lieke (r) (Foto: Peter Wijlaars)
Foto's Evenementen

Kers-mis traditioneel hoogtepunt Kersenoogstfeest

Mierlo - De kers-mis werd opgedragen in een grote tent op het Molenplein in Mierlo door pastor Jansen op zondag 24 juni om 10.30 uur. Na een fietstocht op zaterdag 23 juni en een gezellig feest op zaterdagavond, volgde op zondagochtend de traditionele kersenoptocht gevolgd door de kers-mis. Zondagmiddag kon iedereen die wilde meedoen aan het 'kersenpitspugen'. In de tent waren muzikale optredens en buiten de tent stonden kramen waar van alles te koop was wat met kersen te maken had en zeker ook de Mierlose Zwarte.

Redacteur: Olga Maria Berger
Fotograaf: Peter Wijlaars

Kersenoptocht

Voorafgaand aan de mis trok de traditionele kersenoptocht door Mierlo. Begeleid door harmonie St. Lucia trok kersenkoningin Michelle met haar hofdames Lieke en Irene in een koets door de straten van Mierlo. Oldtimers, een bus met officials en de prinsenwagen van vereniging De Kersepit waren onderdeel van de optocht die veel bekijks trok. Op het Molenplein was het druk toen de optocht arriveerde voor de kers-mis die onder andere werd bezocht door burgemeester Link en wethouder Hans van de Laar en hun echtgenoten.

Kers-mis
Nadat het gilde de tent betrad en de kersenkoningin Michelle met haar hofdames haar entree had gemaakt, begon de kers-mis. Pastor Jansen is 55 jaar geleden uit Mierlo weggegaan, maar hij voelde zich weer helemaal thuis tijdens het opdragen van de Oogstdankviering ter gelegenheid van het kersenoogstfeest 2018. Zijn preek was doorspekt met humor en regelmatig klonk er een schaterlach van de bezoekers van de mis door de tent. Behalve met humor werd de mis opgeluisterd door verscheidene muzikale hoogtepunten. Blaaskapel De Kersenlanders, die dit jaar haar 70-jarig jubileum viert, gaf een spetterend intro. Ook het gezamenlijke optreden van Mierloos Kinderkoor, Parochieel Dames- en Mannenkoor Sint Luciaparochie en zanggroep Joko was zeer succesvol. Zij brachten onder andere het lied 'Brabant' en 'Hoe skon is dè Mierle'. De dirigenten Brigitte Aspers-Teuwen, Edwin van de Kerkhof en Martin Janssen wisselden elkaar af en het gezamenlijke koor bracht voluit en zuiver liederen ten gehore. Het Mierloos Kinderkoor maakte indruk met het lied 'De Droomboom'. Wiljan van Gerven begeleidde de koren op de piano. De mis stond in het teken van dankbaarheid voor de goede oogst, maar ook het gemeenschapsgevoel werd benadrukt. De bezoekers gaven elkaar graag een hand om dat te benadrukken. Na de mis bracht het gilde St. Catharina & St. Barbara een vendelgroet aan burgemeester Link en pastor Jansen waarmee het gilde het wereldlijke en kerkelijke gezag erkende.

'Kersenpitspugen'
Iedereen kreeg na de kers-mis een stuk kersengebak en kon meedoen aan het traditionele 'kersenpitspugen'. In de tent waren muzikale optredens van onder andere De Kersenlanders en de Pompzwengels, Duo NL, Henny Weijmans en Marcel Mulders. Er was veel publiek dat langs de kramen trok en genoot van de muziek.

Tweedaags oogstfeest
Met een fietstocht ging op zaterdag 23 juni het Kersenoogstfeest van start. 's Avonds volgde een door jong en oud drukbezocht en gezellig feest in de tent op het Molenplein. Iedereen haakte bij elkaar in en zong mee met de bands die optraden. Het oogstfeest werd georganiseerd door vereniging De Kersepit. "In 2020 organiseren we het weer", sloot voorzitter Johan Cuijten af.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>