Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: dcca4a
Foto: Peter Wijlaars
Evenementen

112-dag Speeltuin De Viking

Geldrop – De sirenes en zwaailichten van de brandweer- en politieauto werden met grote regelmaat aangezet door de vele jonge kinderen in Speeltuin De Viking. In de speeltuin werd op zaterdag 7 juli een 112-dag gehouden. Er was veel belangstelling voor deze dag; volgend jaar staat de 112-dag alweer op de agenda.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Peter Wijlaars

Brandweer en politie
"Vorig jaar was het een enorm succes", vertelt Mandy Mennen, de organisator van deze editie. "Dit jaar is er al meer belangstelling dan vorig jaar, het is vanaf het begin al heel erg druk in de speeltuin. Wij organiseren iedere maand een activiteit voor de kinderen in deze speeltuin", in juli is het de 112-dag." Helaas is dit jaar geen ambulance op het terrein aanwezig. "De ambulance medewerkers hebben onderbezetting waardoor ze dit soort activiteiten als eerste van hun agenda moeten strepen", gaat Mandy verder. Brandweerman Jos en brandweerman Xavier van de post Geldrop zijn, net als Michiel, de wijkagent van Braakhuizen-Zuid, wel aanwezig op deze dag.

Pion omver spuiten
Behalve dat kinderen in de rij stonden om in de brandweerauto te klimmen, was er ook veel belangstelling voor het 'pion omver spuiten' met de brandweerman Xavier. "De lagedrukspuit is best zwaar. Ik help mee om de spuit vast te houden. Als het water gespoten wordt, wil de slang naar achteren en dan is het de kunst om de slang tegendruk te geven", legt Xavier uit aan de kinderen. Bij de ingang van de speeltuin ligt een grote schuimmassa voor de brandweerauto. "We hebben al schuim gespoten", vertelt Jos die vrijwillig in de speeltuin staat. "De kinderen vermaken zich daar opperbest in." Een andere slang staat, in een verkoelende nevelstand, gericht op het springkussen.

Handboeien
De kinderen die in de rij staan bij de politieauto laten zich vrijwillig door Michiel in de handboeien slaan. "Die handboeien zijn best wel zwaar om je polsen", vertelt de 7-jarige Britt. Ook sommige ouders laten zich in de boeien slaan. "Ik hoop dat ik dit nooit mee hoef te maken", vertelt één van de ouders. "Ze zitten niet echt fijn." De meeste kinderen grijpen de kans om voor of achterin de politieauto plaats te nemen.

Speelgelegenheid
Behalve dat er veel aandacht is voor de brandweer en politie wordt er volop gespeeld in de schitterende aangelegde speeltuin. Voor iedere leeftijd zijn er genoeg speelelementen waar kinderen zich in kunnen uitleven. Het speelgedeelte waar met water en zand gespeeld kan worden, behoort tot de favorieten van de speeltuin. De vele bankjes zijn gevuld met ouders en grootouders. "Wij komen hier met onze 5-jarige kleinzoon Gust, die bij ons aan het logeren is, vertelt een oma uit Mierlo. "Dit is vast niet de laatste keer dat we hier zijn. We komen hier vast terug."

Voor jong en oud
Jeroen komt samen met zijn partner en twee zonen (5 en 7 jaar) speciaal uit Reusel naar de speeltuin in Geldrop. "Dat de kinderen nu van dichtbij een brandweer- en politieauto kunnen bekijken en er ook nog in mogen zitten is een mooie bijkomstigheid." Eindhovenaar Yener is uitgenodigd op een verjaardagsfeest. "Heerlijk dat de kinderen kunnen spelen en ravotten en de ouders, kletsend, aan tafels kunnen zitten. Voor jong en oud is dit een mooi evenement, het is de perfecte combinatie!"

EHBO
Waar gespeeld wordt, kunnen kleine ongelukjes gebeuren. Voor deze kleine ongelukjes is Coby Bartels, EHBO'er, in de speeltuin. Tijdens het interview is Coby bezig met het verbinden van een knie waarop een meisje is gevallen. "Er zijn tot nu toe twee ongelukjes gebeurd, gelukkig valt het mee." Kinderen kunnen 'nep-verbandjes' laten aanleggen door Coby. Een aantal kinderen loopt met een verband om hun arm of been.

Vrijwilligers
De speeltuin, gelegen aan Speeltuinpad 2 in Geldrop, is op dit moment op woensdag van 15.00 – 17.00 uur geopend en op zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. "Natuurlijk willen we vaker opengaan, het ontbreekt echter aan vrijwilligers", vertelt Mandy. "Wij zijn dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Kun je niet een dag of dagdeel, dan kun je je ook aanmelden om twee uur te komen helpen. Alle hulp is meegenomen, zodat we op woensdag eerder open kunnen gaan, of misschien wel een dagdeel extra open. Mocht je interesse hebben, neem dan contact op met Angela Mennen via vrijwcoorddeviking@gmail.com of loop tijdens de openingstijden binnen bij de speeltuin en vraag een van de vrijwilligers naar de mogelijkheden. Meer informatie kun je vinden op de website www.speeltuindeviking.com of facebook Speeltuin De Viking.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>