Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 60ebd4
Foto: Joan Dellisse

Jazzliefhebbers genieten van bigbands tijdens Jazz met PiT

Mierlo – Het nieuw aangelegde gemeenteplein was zaterdagavond gevuld met liefhebbers van jazzmuziek, die aan het genieten waren van de tweede editie van JaZZ met PiT. Vier bigbands, met ieder hun eigen idee over jazz, traden op en bezorgden het publiek een swingend avondje uit.

Redacteur: Lisa van Gerven
Fotograaf: Joan Delisse

Kennismaken met jazz
"Het doel van JaZZ met PiT is om de mensen kennis te laten maken met het genre jazz en ze te stimuleren om zelf muziek te maken, bij een vereniging of met vrienden", legt medeorganisator Marijke van der Zanden uit. "Niks is mooier dan samen muziek maken."

Vier bigbands
Vier jaar geleden is het idee voor JaZZ met PiT ontstaan. Marcel Louwers, initiatiefnemer van de non-profit stichting JaZZ met PiT, wilde graag dat er meer aandacht kwam voor de amateurmuziek in de regio Eindhoven. "Met JaZZ met PiT geven we bigbands de kans om op te treden en samen te werken." Het idee sloeg aan en de tweede editie was een feit. "Dit jaar pakken we het groter aan", vertelt Marcel. Hij heeft nu vier bigbands geregeld en zijn doel is om driehonderd bezoekers te krijgen. Op het vernieuwde gemeenteplein kunnen zeshonderd mensen. "Liever een iets kleiner plein helemaal gevuld dan een groter plein half gevuld", lacht Marcel.

Samenspel
En druk was het zeker op het, met lampionnen sfeervol aangeklede, plein. De bezoekers zaten relaxt met een drankje achterover in de stoelen, aandachtig te luisteren naar JaZZcape, de bigband uit Mierlo. Marijke van der Zanden zong met haar heldere stem bekende jazznummers en werd begeleid door trompettisten, trombonisten, saxofonisten, een drummer, gitarist, bassist en een pianist. "JaZZcape maakt toegankelijke jazz", vertelt Marijke enthousiast. "Er komt op zo'n avond weinig techniek bij kijken, je moet echt zuiver zingen. De muzikanten hebben hard gerepeteerd om alles zo strak mogelijk te spelen." Dat vindt Marijke dan ook het mooiste aan jazz; het samenspel en het hoge swinggehalte.

Uniek
Ondanks dat het voornamelijk ouderen waren die kwamen genieten van JaZZ met PiT, vindt Marcel dat het evenement iets toevoegt aan de muziekcultuur in Mierlo. "Jazz is uniek, in de ruimste zin van het woord. Er zijn verschillende stijlen binnen de jazz, zoals jazz pop en jazz punk. Zo zit er altijd wel iets bij voor het publiek." Het was een avond met afwisselende muziek. Van de zomerse latin groove tot aan de zwoele nachtsferen. Voor het podium was een dansvloer, maar het publiek durfde hun heupen niet los te gooien.

Actie Kennedymars
JaZZ met PiT stond ook in het teken van de Kennedymars. "Mensen kunnen flesjes water kopen en die doneren aan de lopers van de Kennedymars", licht Marijke toe. Marcel vult haar aan: "De opbrengst van de gekochte flesjes gaat naar stichting Alzheimer Nederland." De moeder van Marcel heeft alzheimer en hij vindt het belangrijk dat op zo'n avond als deze ook aandacht wordt besteed aan dit goede doel. Om half tien 's avonds waren er al 116 flesjes water verkocht, terwijl de wandelaars van de Kennedymars nog nergens te bekennen waren.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>