Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: feff6b
Foto: Peter Wijlaars
Scholen

Chinese leerlingen in het kader van een culturele uitwisseling op bezoek bij Strabrecht College

Geldrop - In het kader van een culturele uitwisseling met het Strabrecht College kwamen 32 Chinese leerlingen van de Jianhu High School op vrijdag 6 juli naar Geldrop. Na het officiële gedeelte op het Strabrecht College, het uitwisselen van cadeaus, toespraken, een rondleiding en muzikale optredens, bezochten leerlingen van vwo 4 en 6 van het Strabrecht met de Chinese leerlingen de Geldropse molen en ijssalon Kees. De Chinezen brachten de nacht door bij gastgezinnen en vertrokken zaterdag voor een reis door Nederland, België, Luxemburg en Duitsland.

Redacteur: Olga Maria Berger
Fotograaf: Peter Wijlaars

Het Strabrecht College en de Jianhu High School hebben vier jaar geleden een intentieverklaring getekend om te komen tot een culturele uitwisseling. Het afgelopen jaar hebben 29 leerlingen uit vwo 6 een 14-daagse reis door China gemaakt en hebben de school in Shaoxing, in de buurt van Shanghai, bezocht. "We zijn geweldig onthaald daar", vertelt Daphne. "Alles was tot in de puntjes geregeld." Ze hebben de nacht doorgebracht bij gastgezinnen in Shaoxing. "Dat had nogal wat voeten in aarde", vertelt docent geschiedenis de heer Van de Berg. "We hadden toestemming nodig van de plaatselijke Communistische partij en toen we daar waren hebben we onze opwachting moeten maken bij de partij in een zaaltje." De reis door China was een samenwerkingsproject van geschiedenis, aardrijkskunde en economie. De leerlingen gingen naar de oude stad in Peking, Bejing, Shanghai en Siam, waar ze het terracotta leger hebben gezien. "Het was een gave reis", zegt Daphne. "Twee keer hebben we gereisd met een nachttrein. Een hele ervaring." Onderweg heeft de pr-groep geblogd en gevlogd voor het thuisfront.

Geldropse molen
De Chinese leerlingen zijn op donderdag 5 juli gearriveerd en de Geldropse Molen was hun eerste kennismaking met de Nederlandse cultuur. Begeleid door hun gastvrouwen en gastheren van het Strabrecht gingen ze in groepen de molen in, waar ze uitgebreid uitleg kregen. Natuurlijk werden er veel selfies gemaakt met de molen als achtergrond. "Heel mooi", zegt Zhu bian an in het Engels. Ze geniet ervan om in Nederland te zijn, net als haar vriendin Wu Shu ping. "Hele vriendelijke mensen", zegt Wu. "Veel Engels spreken ze niet", zegt Daphne. "Maar met wat handen en voetenwerk verstaan we elkaar toch wel." De leerlingen van vwo 4 waren ook aanwezig. Zij gaan volgend schooljaar naar China en konden vast kennismaken met de leerlingen van de Jianhu High School.

Gastgezinnen
Na het bezoek aan ijssalon Kees werden de Chinese leerlingen opgehaald door gastouders die voor een eigen avondprogramma zorgden. De gastgezinnen namen ieder 2 Chinese leerlingen mee, zodat ze aanspraak aan elkaar hebben. "We gaan barbecueën en daarna gaan we met de trein naar Eindhoven", vertelt Daphne. "Daar gaan we op een terrasje bitterballen proeven." Op zaterdag 7 juli vertrokken de Chinese leerlingen alweer voor hun 8-daagsse rondreis. Ze hebben een vol programma. In Nederland bezichtigen ze het kasteel in Sint-Oedenrode, bezoeken de wijk Brandevoort en de TU Eindhoven. In België gaan ze naar de universiteit van Leuven. Daarna gaat de reis verder naar Keulen om ook met Duitsland kennis te maken.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>