Logo mooigeldropmierlo.nl
Archieffoto  | Fotonummer: af48d2
Archieffoto (Foto: Emmy Grit)
Gemeente Geldrop-Mierlo

Gemeentenieuws week 29, 18 juli

Geldrop-Mierlo - Hieronder lees je al het gemeentenieuws van week 29. 

Parkeren Molenplein Mierlo alleen nog maar op vrijdag en zaterdag
De afgelopen weken is hard gewerkt om het laatste deel van het centrum van Mierlo opnieuw in te richten. Nu het gedeelte Vesperstraat af is, is de herinrichting van het centrum afgerond. Alleen zal op enkele plaatsen nog het groen moeten worden aangeplant en wordt er op verschillende plaatsen nog wat straatmeubilair en dergelijke geplaatst. 

In de periode van de werkzaamheden in het centrum was het parkeren op het Molenplein toegestaan, omdat door de werkzaamheden een groot deel van de parkeerplaatsen niet gebruikt konden worden. Nu het straatwerk afgerond is, is er weer voldoende parkeergelegenheid in het centrum en hoeft het Molenplein niet meer dagelijks (met uitzondering van de weekmarkt) opengesteld te worden voor parkeren. Vanaf maandag 23 juli is het parkeren op het Molenplein dan ook niet meer toegestaan, met uitzondering van de piekmomenten op vrijdag en zaterdag van 09.00-18.00 uur. We blijven de parkeerdruk in het centrum van Mierlo in de gaten houden, zodat beoordeeld kan worden of het parkeren op het Molenplein nodig blijft.

Schoonspringkampioene Maud van Kempen op bezoek bij burgemeester Link en wethouder Looijmans
Donderdag 12 juli kwam de 12-jarige schoonspringster Maud van Kempen uit Geldrop op bezoek bij burgemeester Link en wethouder Looijmans van Sport. Een paar weken geleden werd het Nederlands Jeugd Kampioenschap Schoonspringen gehouden in Amersfoort. Daar won Maud vier medailles: goud op de onderdelen 1 meter plank, toren en 3 meter synchroon met haar vaste schoonspringpartner Manou Meulebeek uit Uden en zilver op de 3 meter plank. Het is de derde keer dat de jonge kampioene wordt gehuldigd voor haar prestaties.

Burgemeester Link sluit drugspand
Op 9 juli heeft burgemeester Link een woning aan de Ter Borghstraat in Geldrop voor vier maanden gesloten nadat er harddrugs en softdrugs is aangetroffen. Op 31 januari 2018 was er een opsporingsonderzoek  in de woning. Daar vond de politie in totaal bijna 3 gram amfetamine en ruim 6 gram cannabis.

De sluiting is een gevolg van een grootschalig drugsonderzoek. Het onderzoek richtte zich op de handel in chemicaliën en verdovende middelen. Vijftien locaties in Oost-Brabant, Limburg en Gelderland zijn daarbij op 31 januari 2018 binnengevallen. Bij de actie in Geldrop werden vier mannen uit Geldrop aangehouden. In verband met het mogelijk verkregen crimineel geld uit de handel in chemicaliën en verdovende middelen en het witwassen van crimineel geld, zijn in Geldrop zes voertuigen afgepakt. Daarnaast zijn tijdens de doorzoekingen van de woningen grote geldbedragen aangetroffen en in beslag genomen. Ook is in één van de woningen een vuurwapen gevonden.

Damoclesbeleid
Het besluit van de burgemeester is genomen op grond van het zogenaamde Damoclesbeleid. Drugspanden zijn in het algemeen gevaarlijk, leveren vaak overlast op voor de woonomgeving en trekken criminele personen aan. De maatregel moet bijdragen aan de vermindering van de drugscriminaliteit en daarmee aan de vergroting van de veiligheid en leefbaarheid in de samenleving.

Vroegsignalering schulden in Geldrop-Mierlo officieel van start
Met de ondertekening van een convenant is onlangs het startsein gegeven tot de proef 'Vroegsignalering schulden'. Bij dit project werken diverse partijen samen: de woningcorporaties (Compaen, Woonbedrijf en Wooninc.), de zorgverzekeraars VGZ en CZ, de nutsleveranciers Brabant Water, Eneco en Essent, de Dienst Dommelvallei en de gemeente.

Hoe werkt het?
De gemeente kijkt of er inwoners zijn met betalingsachterstand bij twee of meer van deze instanties. De zorgambtenaren van het Centrum voor Maatschappelijke elname gaan vervolgens op huisbezoek bij de mensen met een betalingsachterstand. Zij proberen hiermee zicht te krijgen op de omvang van de problematiek. Die gaat vaak verder dan alleen het financiële. In veel gevallen scheelt het al als een deskundige meekijkt en helpt om de boel weer op de rit te krijgen. Maar soms is meer begeleiding nodig en in enkele gevallen zelfs een schulden aflosregeling met de Kredietbank. Overigens kan hulp niet worden afgedwongen. En begeleiding is altijd vrijwillig.

Doel Vroegsignalering schulden
Voorkomen is beter dan genezen. Zo gaat het met schuldenproblematiek ook, vonden wij. Het doel van de proef is:
· het voorkomen dat betalingsachterstanden oplopen tot een problematische schuld door vroegtijdig te signaleren en hulp aan te bieden;
· het herstellen van het ritme van de betaling van de vaste lasten aan woningcorporaties, zorgverzekeraars, energieleveranciers en waterleidingsbedrijf.

We streven ernaar om het komende jaar ongeveer 100 mensen te bereiken met de proef. In de zomer van 2019 wordt de proef geëvalueerd.

Schuldhulpverlening
Mensen met schulden kunnen nu ook al bij de gemeente terecht voor begeleiding. Ze worden dan meestal doorverwezen door hulpprojecten zoals de Vincentiusvereniging en Budgetmaatjes. In het eerste kwartaal van dit jaar ging het om 41 mensen. Tot nu toe werden 9 van hen doorverwezen voor een regeling met de Kredietbank. Door de afspraken met de corporaties, zorgverzekeraars en nutsleveranciers en andere organisaties, hopen we mensen op tijd  begeleiding te kunnen bieden, zodat verder afglijden voorkomen wordt.

Gewijzigde inloopspreekuren gebiedsregisseurs in de zomer
De gemeente wil graag met u in gesprek over hoe u het wonen in uw straat, buurt of wijk ervaart. Via onze gebiedsregisseurs horen wij graag wat u bezighoudt, welke ideeën u heeft en hoe u zelf in de wijk actief zou willen en kunnen zijn. Wij organiseren daarom in een aantal wijken inloopspreekuren. In de zomermaanden zijn er wat wijzigingen, omdat sommige locaties zijn gesloten. Hieronder volgt een overzicht. 

Sluiting Mierlo:
Het Patronaat: van 11 juli tot en met 8 augustus.

Sluitingen Geldrop:
De Akert: van 25 juli tot en met 17 augustus
De Dreef in de Coevering: van 16 juli tot en met 12 augustus
Het Dienstencentrum in Braakhuizen-Zuid: van 16 juli tot en met 12 augustus

De gebiedsregisseurs zijn wel bereikbaar via telefoonnummer 14 040/(040) 289 38 93.

Akse Media start met actualisatie gemeentegids
Akse Media BV maakt voor ons de gemeentegids 2018-2019. In de week van 23 juli begint dit bedrijf met het actualiseren van de adressen die in de gids staan. De adressen met een e-mailadres krijgen een e-mail ter controle van de gegevens. De overige vermeldingen worden telefonisch benaderd. Akse Media BV is het enige bedrijf waar wij als gemeente mee samenwerken.

Zelf aanmelden  
U kunt een organisatie of vereniging ook zelf aanmelden voor plaatsing in het adressengedeelte. Wijzigingen en/of aanmeldingen kunt u tot 31 augustus 2018 doorgeven per mail: redactie@aksemedia.nl (onder vermelding van Gemeentegids Geldrop-Mierlo), telefonisch (0223)-673010 of schriftelijk: Akse Media (ter attentie van Gemeentegids Geldrop-Mierlo) Postbus 6033, 1780 KA Den Helder.

Productiefout bij paspoorten en identiteitskaarten
Bij de productie van ongeveer 5000 paspoorten en identiteitskaarten heeft zich een technisch probleem voorgedaan. Hierdoor kan het voorkomen dat één van de elektronische echtheidskenmerken in sommige reisdocumenten niet werkt.

Brief
Hoewel er geen signalen bekend zijn dat deze productiefout tot problemen heeft geleid bij grenscontroles, ontvangen de mensen die mogelijk de productiefout in hun reisdocument hebben een brief hoe ze hun reisdocument kunnen controleren. U heeft deze brief dan waarschijnlijk afgelopen weekend al ontvangen.

Geldigheid reisdocument
De reisdocumenten met mogelijk een technisch probleem zijn gewoon geldig. Hier kan dus ook mee gereisd worden. Bij thuiskomst kunnen reizigers controleren of zij hun reisdocument moeten vervangen. Mocht het probleem zich voordoen dat bijvoorbeeld een elektronische gate niet opent, dan kan een persoon dit melden bij de grenscontrole. Zowel de Koninklijke Marechaussee als de buitenlandse grensbewakingsautoriteiten zijn ervan op de hoogte gesteld dat de foutmelding kan optreden.

Nieuw reisdocument aanvragen
Als u langskomt bij de gemeente om uw reisdocument na te laten kijken, vergeet dan niet om eerst een afspraak te maken via www.geldrop-mierlo.nl. Wij werken alleen op afspraak. Aan de balie wordt het document gecontroleerd en een nieuw document aangevraagd als dit nodig is. Neemt u hiervoor een nieuwe pasfoto mee en al uw in bezit zijnde reisdocumenten, net als bij een gewone aanvraag.

Is het reisdocument van een minderjarige? Dan heeft u hiervoor normaal gesproken een toestemmingsformulier nodig. Dit is in dit geval nog aanwezig bij de gemeente, u hoeft het niet opnieuw mee te nemen. De persoon waarvan het document wordt aangevraagd, moet wel bij de aanvraag aanwezig zijn.

Reisdocument zelf testen
U kunt zelf uw document al testen via de app 'BZK-ID'. Deze is te vinden op een Android telefoon in de Google Play Store.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>