Logo mooigeldropmierlo.nl
Archieffoto  | Fotonummer: 9cc146
Archieffoto (Foto: Emmy Grit)
Gemeente Geldrop-Mierlo

Gemeentenieuws week 30

Wees extra alert in de natuur als het droog is

Het is al een langere tijd droog in onze regio en dat betekent dat het risico op natuurbranden hoog is. De brandweer is daarom extra alert op het ontstaan van brand in natuurgebieden. Ook in tijden van droogte blijft u welkom om een bezoek te brengen aan de natuur. We vragen u wel om extra op te letten en verdachte zaken te melden. 

Waar moet ik op letten als het erg droog is in de natuur?
- In natuurgebieden mag u geen open vuur stoken. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan, net als in de natuur koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool/briketten.
- Ga ervan uit dat de eventueel verleende ontheffing voor stookverboden niet meer geldig is; kijk naar de voorwaarden van de ontheffing of neem hierover contact op met de verlenende instantie (gemeente of provincie).
- Wees alert op verdachte situaties en meld die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto's of filmpjes te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt.
- Houd op uw verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of desnoods een emmer water.
- Denk eraan, dat u niet overal in de natuur goed bereik heeft met uw mobiele telefoon.
- Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei), en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras.
- Neem eventueel een topografische kaart/GPS/wandel App mee als u op stap gaat.

Wat kunt u doen als er een natuurbrand is?
- Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, als dat mogelijk is naar de openbare weg.
- Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand. Daarmee is de kans kleiner dat de brand u inhaalt.
- Help andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen.
- Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven. Weet u zelf de locatie niet? Geen probleem! Met uw hulp en toestemming kan de meldkamer zien waar u bent. Daarvoor gebruiken ze de 'locatie' van uw smartphone.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.brandweer.nl/natuurbrand.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>