Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 51dd3a
Foto: Emmy Grit
Gemeente Geldrop-Mierlo

Gemeentenieuws week 32

Geldrop-Mierlo - Hieronder lees je het gemeentenieuws van week 32, 8 augustus.

Voor de 20e keer Indië-herdenking in Geldrop-Mierlo
Op woensdag 15 augustus is de jaarlijkse herdenking van de gevallenen in voormalig Nederlands-Indië. Bij het gedenkteken, bij de ingang van de algemene begraafplaats 't Zand aan de Aragorn te Geldrop, worden burgers en militairen herdacht die gevallen zijn in de periode 1941-1949. De plechtigheid begint om 18.30 uur en duurt tot ongeveer 19.30 uur.

Programma:
- Openingswoord door loco-burgemeester M. Jeucken
- Muzikaal optreden door Jaga Tanjung
- Toespraak door mevrouw T.  van der Woude
- Muzikaal optreden door Jaga Tanjung
- Overdenking door mevrouw G. Pattipeilohy
- Muzikaal optreden door Jaga Tanjung
- Verhaal door meneer J. van Gemert
- Gedicht door mevrouw E. Paol
- Muzikaal optreden door Jaga Tanjung
- Toespraak door Dominee H. Kip
- Kranslegging door loco- burgemeester gevolgd door overige bloemleggers
- Last Post door Camilo Hoevenaars
- Een minuut stilte Wilhelmus door Camilo Hoevenaars

Afsluiting gevolgd door slotdefilé.

Na afloop van het officiële gedeelte vindt er een informele bijeenkomst plaats in gemeenschapshuis Zesgehuchten aan de Papenvoort 1 in Geldrop. Onder het genot van een drankje kan er nagepraat worden over de herdenking. Bovendien kan hier, op eigen kosten, een Indische maaltijd worden genuttigd.


Straatverlichting eerder of later aan en uit
U kunt aan de straatverlichting merken dat Enexis Netbeheer werkt aan het elektriciteitsnet. De straatverlichting in de ene wijk of straat kan wat eerder aan gaan dan in de andere wijk of straat. Normaal gesproken gaat alle verlichting tegelijk aan.

Slimmer elektriciteitsnet
In onze gemeente regelt Enexis Netbeheer het transport van elektriciteit onder de grond. Zij zijn bezig om het elektriciteitsnet een stuk 'slimmer' te maken. Daardoor kan Enexis Netbeheer bij een storing sneller achterhalen wat de oorzaak is en dus eerder starten met het oplossen van het probleem.

Balans
Een ander doel van het slimme elektriciteitsnet is het beter in kaart brengen van energiestromen. Dat is belangrijk om het elektriciteitsnet in balans te houden en dus goed te laten werken. Door actuele ontwikkelingen wordt dat een steeds grotere uitdaging. De Nederlandse netbeheerders moeten bijvoorbeeld steeds meer rekening houden met elektrische auto's, die tijdens het laden in korte tijd veel energie vragen. En ook het groeiende aantal zonnepanelen is een uitdaging, omdat die op een zonnige dag massaal energie terugleveren aan het net.


Samen sterk tegen woninginbraken
De zomerperiode staat voor de deur. Voor veel mensen een fijne tijd waarin ze een vakantie of dagjes uit gepland hebben. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan. Helaas gaan zij niet op vakantie, zo blijkt ieder jaar maar weer. De gemeente Geldrop-Mierlo heeft een boarding pass, of te wel instapkaart, ontwikkeld voor vakantiegangers. Deze is verkrijgbaar op het gemeentehuis en op de gemeentelijke website.

Met wekelijkse tips wil de gemeente gedurende de zomerperiode u er dan ook extra op alert maken uw woning veilig achter te laten, in de hoop een eventuele woninginbraak te voorkomen. De woningen van vakantiegangers zijn namelijk een zeer eenvoudig doelwit en laten vaak duidelijk zien dat er voor een langere periode niemand thuis is. Door uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn en nooit een lampje aan, is het voor inbrekers vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn. Gelegenheidsinbrekers grijpen hun kans tijdens de zomerperiode. Daarnaast staan tijdens de zomerperiode vaker ramen of deuren open waardoor een insluiping zo is gebeurd.

Gelukkig neemt het aantal woninginbraken in onze gemeente jaarlijks af. Maar dit betekent niet dat de aanpak van woninginbraken geen prioriteit meer heeft bij de gemeente en de politie. Elke woninginbraak of een poging tot inbraak is er één te veel. De emotionele schade na een inbraak is enorm. De inwoners van de gemeente Geldrop-Mierlo moeten veilig wonen en zich veilig voelen. De gemeente en politie werken nauw samen om het aantal woninginbraken te verminderen maar hebben daarbij ook uw hulp nodig. Het loont om uw huis veilig achter te laten.

Zie jij een verdachte situatie?
Bel dan 1-1-2! Ook u kunt een steentje bijdragen om een inbraak te voorkomen. U kent uw wijk het beste!
Als uw denkt dat er iets niet in orde is, dan is dat ook meestal zo. Ziet u verdachte personen in uw buurt, mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel aandacht hebben voor woningen in de buurt of op de uitkijk lijken te staan... bel dan direct de politie via 1-1-2

Om de politie zo goed mogelijk van informatie te voorzien, let op:hoe de verdachte persoon eruit ziet, zoals kleding;in welke richting de verdachte persoon vertrekt;noteer merk, kleur en kenteken van het eventuele vervoermiddel.

Door uw melding kan de politie snel ter plaatse zijn en de inbrekers oppakken.


Tel jij het juiste aantal bladeren van het Katoenpad?
Speel mee en win een Katoenpad-pakket
Het Katoenpad verdween ooit van de kaart. Omdat niemand er over sprak, weet bijna niemand in Geldrop-Mierlo nog van het bestaan ervan. Een enkeling kan zich nog herinneren dat het spookte op dat deel van de heide en later in het bos, maar de meeste inwoners weten dat niet eens meer. Over het pad vol met bladeren liepen wevers van Mierlo naar Geldrop. Vanaf augustus 2018 ligt dit avontuurlijke het pad er weer. Je kunt dan 'Het geheim van het verdwenen Katoenpad' zelf beleven.

In de kijkdoos op het De Bleek in Geldrop (plein voor het weverijmuseum) kun je alvast een voorproefje krijgen op dit pad. In de kijkdoos liggen bladeren van het Katoenpad.

Weet jij hoeveel?
Tel jij het juiste aantal bladeren van het Katoenpad? Misschien win jij wel een mooi en avontuurlijk Katoenpad-pakket.Vul jouw antwoord in op www.katoenpad.nl. Wie weet, win jij wel een leuk Katoenpad-pakket.

Vergadering Commissie voor Bezwaarschriften
Op maandag 13 augustus 2018 komt de Commissie voor Bezwaarschriften in Centrum Hofdael aan de Molenstraat 23 te Geldrop bijeen in een openbare hoorzitting.

Op de agenda staat de volgende zaak:
19:30 uur: Het bezwaarschrift gericht tegen het collegebesluit van 11 april 2018 (verzonden 12 april 2018). Het college heeft toen besloten een omgevingsvergunning te verlenen voor het oprichten van een woonhuis aan de Rielsedijk 5 in Geldrop.


Burgemeester Link sluit drugspand
Op 3 augustus 2018 heeft burgemeester Link een woning aan de Korte Kerkstraat in Geldrop voor drie maanden gesloten nadat er een handelshoeveelheid hennep is aangetroffen.

Op 26 februari 2018 vond een opsporingsonderzoek plaats in de woning aan de Korte Kerkstraat in Geldrop. Daar trof de politie in de woning een handelshoeveelheid hennep aan. In totaal ging het om 30 gram hennep.

Damoclesbeleid
Het besluit van de burgemeester is genomen op grond van het zogenaamde Damoclesbeleid. Drugspanden leveren vaak overlast op voor de woonomgeving en trekken criminele personen aan. De maatregel moet bijdragen aan de vermindering van de drugscriminaliteit en daarmee aan de vergroting van de veiligheid en leefbaarheid in de samenleving.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>