Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 87eecf
Foto: Peter Wijlaars
Gemeente Geldrop-Mierlo

Gemeentehuis gasloos na verbouwing

Geldrop - Het gemeentehuis in Geldrop, dat nu grondig verbouwd wordt, krijgt geen gasaansluiting meer. De gemeenteraad heeft dat net voor het zomerreces besloten. "We zijn nu aan het verbouwen en hebben nu dus de kans om het zonder al te veel veranderingen uit te voeren", zegt wethouder Rob van Otterdijk hierover.

Redacteur: Martin de Bruijne
Fotograaf: Peter Wijlaars

Verbouwing en renovatie
Het gemeentehuis aan de Hofstraat wordt grondig verbouwd en gerenoveerd. Die verbouwing is volgens de gemeente nodig omdat er te weinig ruimte is voor de medewerkers. Ook komt er een multifunctionele vergaderaccommodatie, waar ook de gemeenteraad gebruik van gaat maken. Daar komt bij dat het gemeentehuis kampt met achterstallig onderhoud en niet energiezuinig is. Een gemeentewoordvoerder zei eerder over de energiemaatregelen: "Het gemeentehuis wordt voorzien van een compleet nieuwe dakisolatie, duurzame installaties, ledverlichting en circa 200 m2 aan zonnepanelen. Na deze renovatie voldoet het gemeentehuis aan de eisen van het milieu label A en is achterstallig onderhoud aangepakt."

Gasloos
Nu wordt het gemeentehuis dus ook afgesloten van het gas. "Dat past bij de algemene klimaatdoelstellingen", geeft wethouder Rob van Otterdijk aan. Landelijk beleid is dat we in Nederland van het gas 'af moeten'. In 2050 moet dat gerealiseerd zijn. Het sluit ook aan bij het kernakkoord van de coalitiepartijen. Daarin staat dat Geldrop-Mierlo gasloos wil bouwen en dat de gemeente hierbij het goede voorbeeld geeft. Rob: "In zekere zin is het besluit dus een uitvloeisel van het kernakkoord. Het is echter vooral te danken aan alerte ambtenaren. Die kwamen met het verhaal dat we nu aan het verbouwen zijn en nu dus de kans hebben."

Onderzoek
Er volgde een onderzoek dat liet zien dat het mogelijk is om het gemeentehuis van het gas af te sluiten. "De voorziene installatie zal daarvoor uitgebreid moeten worden en ook zijn er aanvullende isolatievoorzieningen nodig", stelt het college. En daar hangt ook weer een prijskaartje aan. Om het gemeentehuis gasloos te renoveren is een extra krediet nodig van € 840.000. Een flink bedrag. Rob: "Inderdaad is 8,5 ton veel geld, maar om het uit te voeren over een aantal jaren zou beduidend meer kosten. Nu kan het zonder al te veel veranderingen." Het gemeentebestuur liet in het voorstel aan de gemeenteraad al weten dat een deel van de extra investering op termijn mogelijk geld oplevert. "Omdat de nieuwe maatregelen voor extra energiebesparing zorgen, wordt een deel van de kosten terugverdiend door lagere energielasten."

Tijdsdruk
Het besluit moest snel genomen worden om geen vertraging te krijgen bij de verbouwing. De wethouder duurzaamheid: "De raad moest snel besluiten anders zouden we de bouw stil moeten leggen. Een slechte optie, maar bovenal een dure optie. Als we het later zouden doen kost het miljoenen." Een aantal partijen in de gemeenteraad had wel moeite met de snelheid waarmee het besluit genomen moest worden, maar uiteindelijk ging de raad unaniem akkoord.

Voorbeeld
Geldrop-Mierlo is volgens Rob van Otterdijk op de goede weg. Hij noemt het nieuwbouwproject De Jonkvrouw bij het spoor in Geldrop dat volledig gasloos gerealiseerd gaat worden en de nieuwbouw van het Strabrecht College waarbij de gemeenteraad koos voor de meest duurzame variant. "En bij het gasloos verbouwen van het gemeentehuis was de hele raad akkoord, dat is mooi."

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>