Logo mooigeldropmierlo.nl
Foto's Evenementen

Op zoek naar letters tijdens de 49e editie van de JeugdVakantieWeek

  | Fotonummer: c76713
Foto: Ingrid Machiels

Mierlo - Een vrolijke drukte was het maandag 13 augustus op het Molenplein, tijdens de opening van de 49e editie van de JeugdVakantieWeek Mierlo.

Redacteur: Corine Brouwers
Fotograaf: Peter Wijlaars/Ingrid Machiels

Grote boek
Maar liefst 432 kinderen en 128 vrijwilligers hadden zich verzameld bij de kiosk. Dat het thema dit jaar 'Het Grote Letterfeest' is, werd al snel duidelijk. Op de trap van de kiosk zat voorzitter Nancy van den Heuvel met handpop Hoppekee en een enorm voorleesboek. Hoppekee probeerde voor te lezen wat er in het grote boek stond, maar er kwam alleen maar gebrabbel uit zijn mond. Al snel kwamen Nancy en haar stoffen vriendje erachter dat er letters ontbraken en dat dat het werk moest zijn van de boekenwurm.

Boekenwurm
Tegelijkertijd liepen twee vrijwilligers tussen de kinderen door met een prachtige lange groene boekenwurm, gemaakt van tientallen ballonnen. Nancy en Hoppekee riepen de kinderen op deze week goed uit te kijken naar de boekenwurm en gevonden letters in te leveren bij de leiding. Aan het einde van de JeugdVakantieWeek (JVW) zou het verhaal daarmee weer compleet gemaakt kunnen worden. Na het toezingen van twee jarigen, het hijsen van de vlag en het zingen van het JVW-lied, gingen de kinderen en hun leiding op pad naar hun spellocatie.

Jubileum
Vele vrijwilligers maken de JVW mogelijk. Onder hen zijn Frans (57) en Jorie (55) Maas. Frans doet dit jaar voor de 40e keer mee als begeleider. Hij is actief bij de C-groepen. Jorie zet zich al 35 jaar in voor de JVW. Zij begeleidde 20 jaar een C-groep en is nu alweer voor het vijftiende jaar koffiedame bij de C-groepen. "De Jeugd Vakantie Week is ons heel dierbaar", vertelt Jorie. "In 1984 leerden wij elkaar tijdens de JVW kennen. Ik woonde destijds in Deurne en studeerde aan de Pabo. Mijn nichtje vroeg of ik in Mierlo mee wilde komen helpen bij de JVW, omdat ze mensen te kort kwamen. Zo kwam ik als leiding bij een C-groep terecht en daar kwam ik Frans tegen."

Verhuizing
"Na afloop is er altijd een feestavond voor alle vrijwilligers", vertelt Frans. "Je mocht alleen je vaste verkering meenemen, dus hadden we vaste verkering." De verkering van Frans en Jorie bleef. Ze woonden 1,5 jaar in Deurne, maar reden voor de JVW op en neer. Daarna verhuisden ze naar Mierlo en de JVW bleef voor hen vaste prik. Frans, in het dagelijks leven elektromonteur, neemt er zelfs speciaal voor vrij.

Tjechië
Hoogtepunt in al die jaren JVW was voor Frans en Jorie de reis naar Dobríš in de zomer van 1996. Mierlo had toen nog een vriendschapsband met het Tsjechische stadje. "Met ongeveer 20 kinderen en een aantal begeleiders reden we er naartoe, vertelt Jorie. "We sliepen daar bij gastgezinnen. De communicatie tussen de kinderen onderling ging prima. Met handen en voeten konden ze zich verstaanbaar maken. De invulling van het programma was daar wel een beetje anders dan hier. Zo gingen we bijvoorbeeld naar het theater. Iets dat in de Tsjechische cultuur heel normaal is, maar de kinderen uit Mierlo hadden daar niet helemaal op gerekend. Met geleende kleren, je kon tenslotte niet in je sportpak naar een voorstelling gaan, ging de Mierlose jeugd mee naar de toneelzaal." Ze leerden ook pottenbakken in een schoolgebouw, herinnert Jorie zich. "En er werd flink gewandeld", vertelt Frans. "15 of 20 kilometer, daar draaiden de Tsjechische kinderen hun hand niet voor om. Voor de Mierlose kinderen was het wel afzien."

Inzetten
Zo lang als het kan zullen Jorie en Frans zich in blijven zetten voor de JVW. De gezelligheid die de JVW met zich meebrengt willen ze niet missen.

De jeugdvakantieweek duurt nog tot vrijdag 17 augustus.

Kijk voor meer foto's op: www.mooigeldropmierlo.nl

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>