Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: b7d3ec
Foto: Peter Wijlaars
Foto's Evenementen

Nieuw evenement Geldrops Pride valt goed in de smaak

Geldrop – Wie je ook bent, hoe je er uitziet, waar je vandaan komt, welke geaardheid je hebt, tijdens Geldrops Pride was iedereen welkom én voelde iedereen zich welkom, gewenst en begrepen. De eerste editie van Geldrops Pride werd zondag 19 augustus, onder zomerse temperaturen, op het Horecaplein gehouden. Lokale en nationale artiesten traden op en dragqueens flaneerden over het Horecaplein. De presentatie van de eerste editie was in handen van Drag Queen Megan Schoonbrood en tv-bekendheid Trea Dobbs.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Peter Wijlaars

LHBTi-gemeenschap

In veel steden wordt de laatste jaren aandacht besteed aan evenementen waar lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTi'ers) centraal staan. "Acceptatie en respect moet voor de groep LHBTi'ers net zo normaal zijn als iemand die niet tot die groep behoort. 'Standaard' is een veel ruimer begrip geworden", vertelt voorzitter Mariëlle Verdouw tijdens haar openingswoord.

Roze maandag
Samen met Miranda Verdouw, Robin Liebreks en Jolande Manders heeft Mariëlle dit evenement georganiseerd. "In mei kwamen we voor de eerst bij elkaar om te brainstormen over een nieuw evenement dat in plaats zou moeten komen van de 'roze maandag', dat jaarlijks een topevenement was tijdens de kermis in Geldrop", vertelt Miranda. De organisatie van roze maandag hield er mee op en verplaatste het evenement naar Nuenen, waar het 'roze zaterdag' werd. "Natuurlijk waren wij daarbij aanwezig en hebben ervaren dat dit evenement door iedereen op handen werd gedragen. Zo'n mooi feest wilden wij in Geldrop ook organiseren."

Lokale en nationale artiesten
Voordat het evenement plaats kon vinden, werd er achter de schermen al veel voorbereidend werk gedaan. "De eerste contacten werden gelegd met de vijf horeca-ondernemers op het Horecaplein. Zij reageerden allemaal enthousiast", vertelt Miranda. "De artiesten die we benaderden, reageerden super enthousiast. Ze stonden in de rij om deel uit te maken van de eerste Geldrops Pride. Behalve dat Robin in de organisatie zit, heeft hij ook twee keer zeer succesvol opgetreden. In een strak schema dat van minuut tot minuut geregisseerd was, traden John en Trinet, Monique Schellekens, De Dorini's, Fleur en Merel, Louisa, Shari en Jeron, Marcel Mulders, DJ Bartios en DJ Henkios, Sylvie Klijs, Audrey Smits en Melissa Janssen op, afgewisseld met de optredens door de Drag Queens. Zowel voor de opening als de laatste twintig minuten waren weggelegd voor DJ Marco Oost.

Drag Queens
Zondagmiddag startte de dag met het opkomen van vier dragqueens. Op opzwepende muziek van Salsaband Aventurado Bateria uit Eindhoven paradeerden de vier Drag Queens vanaf de regenboogcirkel bij Galerie De Ruimte richting het podium op het horecaplein. "Het moet een gewoonte worden als twee vrouwen of twee mannen hand in hand over straat lopen, net als een man en vrouw samen hand in hand lopen", geeft Mariëlle in haar openingswoord aan. Wethouder Peter Looijmans is trots op de organisatie die zich inzet voor de LHBTi-gemeenschap in Geldrop-Mierlo. "Het is mooi om bij dit evenement aanwezig te zijn. Helaas is er nog steeds veel aandacht nodig voor acceptatie, maar met zo'n evenement staat het weer op de kaart", aldus de wethouder. Na het laten ploffen van twee grote confettikanonnen in de regenboogkleuren volgden de vele artiesten in een vlot tempo elkaar op.

Enthousiast publiek
"Wat is het een mooie dag, gezellig druk en er heerst een fantastische sfeer", vertelt Janine, een bezoekster op het Horecaplein. "Toen ik jong was, zag je dit soort feesten niet. En wat zien die dragqueens er prachtig uit", vertelt de 63-jarige Carla uit Geldrop. De 25-jarige Hans uit Mierlo geniet met volle teugen, net als het publiek dat in grote getalen naar het evenement is gekomen.

Meet and greet
Het bekende transgender duo van tv (TLC) Louisa en Rowan (voorheen Rosanna) was naar Geldrop gekomen voor een optreden van Louisa en een 'meet and greet' met een aantal fans. Veel fans stonden in de rij om met beide bekendheden op de foto te gaan. "Het is een eer dat we gevraagd zijn", geeft Louisa aan. "Zo'n mooi evenement zou in iedere stad moeten plaatsvinden. Het zou fantastisch zijn als de LHBTi-gemeenschap geaccepteerd en getolereerd wordt."

18 augustus 2019
De organisatie is trots. "We zijn erg trots dat dit evenement zo drukbezocht werd en zo goed is ontvangen door iedereen", geeft Mariëlle aan met een brede lach op haar gezicht. De eerste editie van Geldrops Pride smaakt meteen naar meer. "Volgend jaar wordt de tweede editie op zondag 18 augustus gehouden. Als het aan ons ligt, wordt dit evenement een jaarlijks terugkomend feest voor iedereen, ongeacht wie je bent", sluit Miranda af.

 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>