Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 0f1f94
Foto: Ingezonden
Gemeente Geldrop-Mierlo

Half miljoen tekort bij jeugdhulp en WMO

Redacteur: Martin de Bruijne

Geldrop-Mierlo - De gemeente verwacht dit jaar ongeveer een half miljoen euro tekort te komen in het Sociaal Domein. De uitgaven voor jeugdhulp en WMO bedragen naar schatting 15,6 miljoen euro. Dat is meer dan begroot, maar wel minder dan in 2017 toen er 16,3 miljoen is uitgegeven.


Dit bleek maandagavond bij een presentatie in de gemeentelijke commissie Jeugd & Duurzaamheid. Op de agenda stonden de ontwikkelingen binnen het sociaal domein (jeugdhulp en WMO). Sinds 2015 zijn gemeenten hier verantwoordelijk voor. Het aantal onderzoeken voor WMO en jeugd stijgt fors. Zo ging het in 2016 nog om 2134 onderzoeken jeugd, de verwachting voor dit jaar 3844. Het aantal onderzoeken WMO stijgt met ruim 300 naar 4484. "Een behoorlijke groei", aldus een gemeentewoordvoerder.

De gemeenteraad zal de komende periode aan de slag moeten met de 'uitdagingen' in het sociaal domein. Zo zijn er de nodige problemen bij het CMD (Centrum Maatschappelijke Deelname). Een woordvoerster van de gemeente: "Het CMD kraakt." Er is meer vraag naar hulp via het CMD, de problemen zijn complex en dat zorgt voor een hoge werkdruk. Het CMD kampt bovendien met ziekteverzuim van tien procent. Uitbreiding van het aantal medewerkers kost geld en er moet dus dekking gevonden worden voor het te verwachten te kort van een half miljoen.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>