Logo mooigeldropmierlo.nl
Heavy Hoempa sloot het blaaskapellenfestival af  | Fotonummer: 8c79c1
Heavy Hoempa sloot het blaaskapellenfestival af (Foto: Peter WIjlaars)
Foto's Evenementen

Feestje van saamhorigheid bij Geldrop Anders en Hofdael Open

Geldrop - Het was al langer de bedoeling, maar nu is het een feit: 'Geldrop bruist', vooral door de onderlinge samenwerking van Geldrop Anders en Hofdael Open. De krachten zijn gebundeld, dat was in het weekend van vrijdag 7 tot en met zondag 9 september te merken. Stichting Geldrop Anders en Centrum Hofdael hebben de schouders onder het evenement gezet van het jaarlijkse culturele weekend Geldrop Anders.
Weverijmuseum.

Redacteur: Lianne Gast

Opening weverijmuseum
Voordat 'Geldrop Anders' begon, werd op donderdag 6 september het totaal vernieuwd Weverijmuseum door burgemeester Link geopend. Op een moderne en interactieve manier komt de rijke textielhistorie van Geldrop in beeld. "Wij zijn trots op de vele vrijwilligers die dit samen met ons mogelijk hebben gemaakt", zegt museumdirecteur Simone van der Heiden in haar speech. Nieuw in het museum is een 'digitale' fotomuur waar bezoekers zelf kunnen bepalen welke informatie ze willen. Met behulp van een schietspoel kan men een foto met tekst tevoorschijn halen. Daarnaast is er nog van alles te beleven.

Meezingen
Vrijdagavond 7 september begon het met Zingggg Geldrop Zingggg, op het cultuurplein Hofdael bij de schoorsteen. Een paar honderd mensen waren van de partij om uit volle borst mee te zingen met het gelegenheidskoor onder leiding van Marian van Beek. Voor de eerste keer werden de teksten digitaal geprojecteerd. Fransje van de Ven, sinds kort woonachtig in Geldrop, komt graag kijken wat er te doen is. Ze houdt van zingen en geniet van de sfeer op het plein. "Wat gezellig dat hier jong en oud aan mee kunnen doen", zegt ze verrast. Diana en Harry Swinkels komen ook uit Geldrop. "Dit is hartstikke leuk om mee te maken", vinden ze. "Het geeft een gevoel van saamhorigheid om zo een avond te zingen."

Hofdael Open
Peter Lammers, muziekcoördinator van het Kunstkwartier, legt uit wat er dit jaar 'anders is dan anders'. "We vonden het een beetje 'te gewoon' worden om de traditionele open dag te houden. Het werd iets teveel van hetzelfde. Daarom hebben we de Amerikaanse jazz-specialist Charli Green uitgenodigd om muzikale workshops te verzorgen. Leden van het Geldrops Muziek Corps hebben zich ingeschreven maar ook andere mensen. Een aantal leden van het Gerwens Muziek Korps doet ook mee."

Lichter en vrolijker
Zo vertelt Tineke Boudewijns van het Korps uit Gerwen dat zij die middag veel geleerd heeft van Charli. "Ik speel dwarsfluit op een klassieke manier", legt ze uit. "Maar hij maakte duidelijk dat ik ook op een andere manier de noten kan spelen, lichter, vrolijker." De bedoeling was om meer 'swing' te krijgen. Dat viel niet mee om te bereiken in een middag. Jammer genoeg viel de opkomst 's avonds bij het concert een beetje tegen.

Veel belangstelling
Overdag was er volop belangstelling voor activiteiten bij De Wiele Creatief, in de gangen met stands, in het Weverijmuseum en in Centrum Hofdael. In de grote zaal was er een keur aan optredens, zoals een klassiek concert door het Haydn Orkest, popmuziek door Anjobama, a capella liederen door het dameskoor van Multi(f)vocaal, en cabaret in een muzikaal jasje door de Blue Stars. Deze groep komt op 10 november naar Centrum Hofdael voor een avondvullend programma. Ook Audrey Smits van Audrey Smits Music trad op met een grote groep kids.

Blaaskappellenfestival
Als vanouds – behalve vorig jaar – werd er op vier locaties door zeven blaaskapellen muziek gemaakt. Mensen genoten van de vrolijke muziek en van het zonnetje. De afsluiter op het plein bij de Bleek was een spetterend optreden door de groep Heavy Hoempa. Het publiek kreeg er geen genoeg van.

Op naar volgend jaar.
"Wij zijn zeer tevreden, de opkomst tijdens de diverse activiteiten was geweldig", aldus Frans Thijssen van de Stichting Geldrop Anders en Peter Scholts, bestuurslid van Centrum Hofdael. Beiden zijn blij met de primeur van de nieuwe samenwerking. "We denken dat veel mensen door deze dagen de weg naar Centrum Hofdael gemakkelijker kunnen vinden. We blijven veel aandacht geven aan leuke programma's. En zeker volgend jaar zullen we groots uitpakken omdat we dan een combinatie maken met 75 jaar bevrijding. Dat wordt een nog groter feestje!"

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>