Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 02f9ba
Foto: Peter Wijlaars
Gemeente Geldrop-Mierlo

Wat vinden we van vuurwerk?

Geldrop-Mierlo - "Ik ben heel benieuwd wat de burgers van vuurwerk vinden." Burgemeester Berry Link hoopt dat inwoners van Geldrop-Mierlo massaal meedoen met de nieuwe Tip-enquête van DeMooiGeldropMierloKrant. Hij is dan ook blij met de geboden mogelijkheid om de mening van de bevolking te peilen. Niet alleen de deelnemers aan het Tip-panel van DeMooiGeldropMierloKrant kunnen hun mening geven, iedereen kan via de gemeente van zich laten horen. "Doe mee en laat je mening gelden", geeft Link aan.

Redacteur: Martin de Bruijne

Vuurwerk

Het is een onderwerp dat ieder jaar in het hele land voor discussie zorgt. De één wil het liefst een verbod op al het consumentenvuurwerk, anderen vinden dat de overheid zich er niet mee moet bemoeien. Sommige gemeenten kennen een of meerdere vuurwerkvrije zones en er zijn steden die een eigen vuurwerkshow organiseren in de hoop het afsteken van vuurwerk door burgers te beperken. Vuurwerk afsteken mag op oudejaarsdag tussen 18.00 en 2.00 uur.

Motie
Eerder dit jaar nam de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo een motie aan over vuurwerk. Daarin werd het college van burgemeester en wethouders opgeroepen te komen met een discussienota. De raad wil zich onder meer uitspreken over het instellen van vuurwerkvrije zones of vuurwerkverbod. Voordat de raad zich gaat buigen over vuurwerk in onze gemeente, wil het gemeentebestuur eerst de mening van de inwoners peilen.

Schade
Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor de nodige overlast en schade. Bij de afgelopen jaarwisseling was het schadebedrag in de gemeente ruim 12.500 euro. Het hoogste bedrag van de afgelopen jaarwisselingen. Belangrijke oorzaak was de flinke vuurwerkschade aan de skateramp aan de Laan van Tolkien (5100 euro). Het aantal meldingen van vuurwerkoverlast is gering. Er kwamen rond de jaarwisseling totaal 46 klachten en meldingen binnen. Via het Meldpunt Vuurwerkoverlast kwamen er nog eens 135 meldingen.

Vraagstuk
Burgemeester Link: "Het gaat om een maatschappelijk vraagstuk: hoe staan we tegenover het afsteken van vuurwerk. Het speelt landelijk. Gemeenten moeten zelf hun beleid bepalen. Het helemaal verbieden kan nog niet. Je kunt wel denken aan vuurwerkvrije zones op locaties als het ziekenhuis, kinderboerderij en verzorgingshuizen. Ik ben heel benieuwd wat onze burgers hiervan vinden."

Overlast
Om straks een goede discussie te voeren in de gemeenteraad is het belangrijk te weten wat de inwoners van Geldrop-Mierlo vinden. Ervaren ze overlast van vuurwerk? Of valt het eigenlijk wel mee? Willen we bepaalde gebieden vuurwerkvrij houden? Als de wetgeving het mogelijk maakt het afsteken van vuurwerk in de toekomst helemaal verbieden? Moet de gemeente een vuurwerkshow organiseren? Het gemeentebestuur wil weten wat u denkt. Burgemeester Berry Link wil overigens wel benadrukken dat het gaat om een advies. "Niet alles is te realiseren en uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om een besluit te nemen."

Enquete
Klik hier voor de enquete waar u de vragenlijst kunt invullen. Het invullen is gratis en anoniem.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>