Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: 7b38a8
Foto: Ingrid Machiels
Foto's Jeugd

Onder grote belangstelling is het Katoenpad op de Molenheide officieel geopend

Mierlo - Het verdwenen Katoenpad in de bossen van Geldrop-Mierlo is weer bewandelbaar. Woensdag 12 september werd het wandelpad, onder grote belangstelling, officieel geopend.

Redacteur: Corine Brouwers
Fotograaf: Ingrid Machiels

Op de kaart
Lang geleden liep over de Molenheide een pad dat het Katoenpad werd genoemd. Thuiswevers liepen over dit pad van Mierlo naar Geldrop, naar de textielfabrieken. In de loop der tijd verdween het pad, maar als onderdeel van het project 'verleden verweven in het heden' is het Katoenpad weer op de kaart gezet.

Veel belangstelling
Aan de start van het pad, vlakbij de televisietoren van Mierlo, vond woensdag 12 september de opening plaats. Basisschoolleerlingen uit Geldrop en Mierlo hadden zich er verzameld. Ook waren schrijfster Marianne Canters en illustrator Coen Blankwaard van het boek 'Het geheim van het verdwenen Katoenpad' aanwezig, veel pers, belangstellenden en Mandy van Dijk, de bedenkster van een van de speeltoestellen op de route.

Dromen waar maken
Wethouder Marc Jeucken vertelt tijdens de opening aan de basisschoolleerlingen dat er iets speciaals staat te gebeuren. "In het voorjaar hebben leerlingen van De Kersentuin uit Mierlo tijdens de Boomplantdag aan het pad boompjes geplant, om het verdwenen pad weer zichtbaar te maken. Daarna is er hard gewerkt om de route en alles wat daarbij te beleven is, te realiseren. Jullie gaan vandaag als eersten, met een speciale App, het Katoenpad lopen." De wethouder vertelt de kinderen dat hun mening belangrijk is en dat hij benieuwd is wat zij ervan vinden. Daarna is het woord aan Marianne Canters, schrijfster van het boek 'Het geheim van het verdwenen Katoenpad'. Zij vertelt de leerlingen hoe zij hoorde over het Katoenpad tijdens een saaie vergadering. De Heemkundekring vertelde tijdens die vergadering dat het pad, dat over de Molenheide liep, nog op een kaart uit 1932 stond, maar daarna op raadselachtige wijze verdween. "Ik vond dit zo interessant, dat ik besloot er een stukje over te schrijven", vertelt Marianne. "Het stukje werd uiteindelijk een boek." Marianne vertelt de kinderen dat ze hun dromen waar mogen maken. "Als je echt iets wil, dan moet je ervoor gaan. Ik wilde ooit een boek schrijven en dat is nu gelukt."

Smartphones en tablets
Daarna wordt het informatiebord, in de vorm van een groot boek, onthuld door de schrijfster, de wethouder en de Katoenfreule. 'Welkom op de Molenheide' staat erop. Op het bord is veel informatie te lezen over het Katoenpad en over de omgeving. Dan gaan de kinderen en volwassenen met smartphones en tablets op pad, om de geheimen van het raadselachtige pad te ontrafelen.

Katoenpad app
De ingang van het Katoenpad is te bereiken via Santheuvel West-Torenlaan-Boslaan in Mierlo. Daar zijn ook parkeerplaatsen. Wanneer de paaltjes met het Katoenpad logo worden gevolgd, komt men vanzelf bij de ingang van het pad, dat van beide kanten is te belopen. Het wandelen wordt echt een belevenis met de speciale Katoenpad App, die gratis te downloaden is via de App Store of Google Play.

Kijk voor meer foto's op www.mooigeldropmierlo.nl

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>