Logo mooigeldropmierlo.nl
Foto's Evenementen

Druk en gezellig tijdens Andere Mert Regenboogfestival

  | Fotonummer: 9269a6
Foto: Peter Wijlaars

Geldrop - Dit jaar werd Andere Mert Regenboogfestival Geldrop-Mierlo wederom gehouden in het kasteelpark. Op zondag 30 september stonden er 33 kramen met als thema duurzaamheid, sociale initiatieven en multiculturele diversiteit. Wethouder Rob van Otterdijk opende het festival met een korte toespraak, waarna Paco Diatta en Friction & The Roots Drivers het podium overnamen en het kasteelpark vulden met wereldmuziek. Het festival werd drukbezocht en er heerste een gemoedelijke en gezellige sfeer.

Redacteur: Olga Maria Berger
Fotograaf: Peter Wijlaars

Duurzaamheid
Veel kramen droegen alternatieve mogelijkheden aan voor een duurzame levensstijl op gebied van voeding, energie en hergebruik van materialen. "Om als gemeente de klimaatdoelen te bereiken hebben we de hele bevolking nodig", zegt Rob van Otterdijk. "De mensen die hier met kramen staan, knokken al lang voor een groen en duurzaam Geldrop-Mierlo. Zij dragen bij aan het besef dat er iets aan onze levensstijl zal moeten veranderen." De gemeente bemande een kraam waarin inwoners aan konden geven waar zonneparken en windmolens geplaatst konden worden.

Energieneutraal
"In 2040 moeten we energieneutraal zijn als gemeente", vertelt Rob van Otterdijk. "Om dat te bereiken moeten we in 2021 een plan indienen hoe we duurzame energie gaan opwekken om van het gas af te komen." Veel bezoekers van het festival bogen zich over de plattegrond en dachten mee over geschikte plekken voor alternatieve energiebronnen. Bij Platform duurzaam Geldrop-Mierlo was informatie te krijgen over een aantal samenwerkingsprojecten voor burgers om duurzame energie op te wekken. Kinderen konden zich uitleven bij Solarkids waar ze een auto van lego konden bouwen die zich voortbewoog op zonne-energie. "Dat is leuk", roept een jongen van 8 als de auto die hij heeft gebouwd een stukje rijdt. In andere kramen waren voorwerpen en sieraden van gerecyclede materialen te bewonderen.

Sociale initiatieven
Vlak bij het kasteel stonden kramen met bevlogen mensen die aandacht vroegen voor een goed doel. Project Street Dogs Thailand helpt zwerfhonden in Thailand. "Er lopen in iedere straat wel 100 zwerfhonden", zegt de initiatiefneemster. "We proberen het leven draaglijk voor ze te maken en door ze te steriliseren verminderen we het aantal." Het is een doel dat een aantal jaren in beslag zal nemen. Een ander langdurig goed doel is de Actie voor Haïti. Haïti werd in 2010 getroffen door een aardbeving. "De bevolking heeft nog steeds steun nodig", zegt Martin de Bruijne, de voorzitter van Actie voor Haïti. "We hebben een aantal actieve en enthousiaste vrijwilligers die zeer vasthoudend zijn om vooral de kinderen te helpen." Ook Amnesty International was aanwezig en 'viert' dit jaar dat ze 50 jaar bezig zijn om te knokken tegen onrecht.

Multicultureel
Behalve wereldmuziek waren er ook hapjes en drankjes te vinden uit andere culturen. De LEVgroep deelde heerlijke hapjes uit als voorproefje op het integratiediner op 11 oktober. "De kramen met Indonesische gerechten en Turkse hapjes staan dit jaar voor het eerst op de mert", zegt Simon van der Maal, de voorzitter van de werkgroep Andere Mert Regenboogfestival. "Voor de kinderen is er een workshop 'van afval iets leuks maken' en ze kunnen zich laten schminken." Al voor het festival werd geopend stond daar al een hele rij kinderen te wachten.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>