Logo mooigeldropmierlo.nl
Foto ter illustratie  | Fotonummer: 22fbfa
Foto ter illustratie (Foto: Ingezonden)
Gemeente Geldrop-Mierlo

Ringen om wegwaaien zakken plastic afval tegen te gaan

Geldrop-Mierlo - Om te voorkomen dat zakken met plastic afval wegwaaien komen er kroonringen om lantaarnpalen waar de zakken aan vastgebonden kunnen worden. Tenminste, de kroonringen worden op aanvraag verstrekt. De gemeenteraad heeft dit maandagavond in meerderheid besloten.

Redacteur: Martin de Bruijne

VVD, DGG, CDA, D66 en PvdA kwamen met een motie om de zogenoemde kroonringen aan te schaffen. "De inwoners hebben er behoefte aan en de aanschafkosten zijn beperkt", vatte Maik Barten (VVD) de wens van de fracties samen. Het is niet de bedoeling dat de gemeente de ringen overal op lantaarnpalen gaat aanbrengen. "De kroonringen moeten op aanvraag gratis beschikbaar komen voor inwoners", aldus Barten.

Behoefte
Er is vraag naar de kroonringen, stellen de voorstanders. "Het is een duidelijke wens van onze inwoners en die willen we honoreren", aldus Frans Stravers (DGG). Ook Ton van Happen (D66) wil dat de gemeente snel kroonringen aanschaft. "De motie gaat uit van het inspelen op een behoefte van onze inwoners." Overigens staan alle partijen positief tegenover het plan voor de kroonringen. GroenLinks, DPM en Samen willen best nadenken over de aanschaf, maar willen dat later doen. Eerst moet er duidelijkheid komen over het afvalbeleid van de gemeente en op welke manier er in de toekomst afval gescheiden opgehaald wordt. "We zijn nog bezig met beleid maken en dat is dit een soort open eind regeling", aldus Maurits Habraken (Samen).

De indieners van de motie willen dat de kroonringen snel aangevraagd kunnen worden. De partijen denken dat het om een bedrag van zo'n € 20.000 gaat. Wethouder Rob van Otterdijk had een andere rekensom. "De kosten bedragen € 20,00 per kroonring, als de bewoners ze zelf aanbrengen kost het € 10,00 per kroonring." Van Otterdijk maakte duidelijk zeker niet tegen kroonringen te zijn. Hij wil liever eerst meer duidelijkheid over het toekomstige afvalbeleid en voorziet wat problemen met uitvoering van het plan. "Er is een spanning tussen de behoefte aan kroonringen en nut en noodzaak. De problemen zijn in de ene wijk groter dan in een andere." De motie kon rekenen op een ruime raadsmeerderheid. GroenLinks, DPM en Samen stemden tegen. Hoeveel kroonringen er om de lantaarnpalen komen is nog niet aan te geven. In Geldrop-Mierlo zijn in ieder geval 5800 lantaarnpalen.

Dierenrijk als promotiemiddel
Geldrop-Mierlo moet Dierenrijk meer commercieel inzetten voor de promotie van de gemeente. Dat vindt de VVD-fractie die er vragen over heeft gesteld aan het college. Aanleiding is een promotiefilm van Geldrop-Mierlo, getoond bij de heropening van het Weverijmuseum. Daar komt Dierenrijk niet in voor en dat is volgens de VVD een gemiste kans. 'Waarom kiest de gemeente Geldrop-Mierlo er niet voor om trots te zijn op de dierentuin die gevestigd is in onze mooie gemeente en Dierenrijk commercieel in te zetten voor promotie van Geldrop-Mierlo?', vraagt de VVD. Wethouder Marc Jeucken liet maandag in de raadsvergadering weten dat de gemeente Dierenrijk op een goede manier wil promoten als trekpleister van Geldrop-Mierlo. De promotiefilm in het Weverijmuseum ging over het gemeentelijke thema verweven. Er komen nog vier promotiefilms voor het toerisme en de VVV website. "Een van die filmpjes is opgenomen in Dierenrijk", aldus Jeucken. Het dierenpark ligt in Mierlo, maar het bezoek- en navigeeradres is de Baroniehei in Nuenen. Via Mierlo's grondgebied is het dierenpark aan de Heiderschoor in Mierlo niet bereikbaar.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>