Logo mooigeldropmierlo.nl
IVN-Jeugd die onder andere plastic prikt langs de Kleine Dommel  | Fotonummer: a7ab08
IVN-Jeugd die onder andere plastic prikt langs de Kleine Dommel (Foto: Margot Klaren)

Plastic soep thema-avond

Geldrop - De wereldwijde vervuiling met plastics is 17 oktober het thema van een lezing door afvaltechnoloog Arend Bolt in Centrum Hofdael, Molenstraat 23 in Geldrop. Na afloop is er gelegenheid tot discussie. De organisatie is in handen van IVN Geldrop en de Lionsclub Geldrop. Aanvang 20.00 uur, toegang gratis, vrijwillige bijdrage voor IVN welkom.

Herinnering aan duurzaamheid

Denkend aan Geldrop
zie ik de Kleine Dommel
traag langs hoogbouw
en waterrad gaan,
plastic afval
ondenkbaar vervuilend
als watergeesten
op de plompen staan.
Zee en zon worden langzaam
in grijze veelkleurige
dampen gesmoord
en in alle gewesten
wordt de stem van het water
met zijn plasticsoep
gevreesd en gehoord.

Plastic is overal
Bovenstaand gedicht is geïnspireerd door "Herinnering aan Holland", een gedicht van Hendrik Marsman. Plasticsoep, we hebben er allemaal van gehoord. Iedereen weet intussen wel hoezeer de oceanen vervuild zijn met plastic en dat het afval via beekjes en rivieren in zee belandt. Minder bekend is dat plastic gegeten, gedronken en ingeademd. Plastic is overal op aarde; op de bodem van oceanen, in woestijnen, in de lucht. Het wordt gegeten door zeedieren, die langzaam verhongeren of op ons bord belanden.

Plastic in drinkwater en longen
Kunststof kleding, bijvoorbeeld fleece, is verantwoordelijk voor oneindig veel microvezels die zelfs in drinkwater teruggevonden worden. Van alle vezels in de buitenlucht bleek bij onderzoek 29% van plastic te zijn. Het staat vast dat mensen deze microvezels inademen want ze worden aangetroffen in longweefsel. Binnenshuis krijgen baby's die over de vloer kruipen vermoedelijk de meeste vezeltjes binnen. Dat blijft niet zonder gevolgen. Vanaf een bepaalde concentratie en bij langdurige inademing lijken alle soorten vezels tot ontstekingen te leiden.

Plastic – wat doen we eraan?
Plastic bedreigt in ernstige mate het hele ecosysteem, inclusief de mens en zijn gezondheid. Het is daarom belangrijk dat de maatschappij hiervan doordrongen raakt en dat niet alleen overheid en industrie maar ook consumenten - de burger dus - werken aan terugdringing van dit kolossale probleem. Vandaar dat op 17 oktober in Centrum Hofdael een lezing wordt gehouden over dit belangrijk actueel onderwerp. Spreker Arend Bolt nam in 2010 deel aan de Beagle-reis, een Nederlands-Vlaams televisie- en internetproject van de VPRO in samenwerking met Teleac en Canvas. Tijdens deze expeditie werd onderzoek gedaan naar plasticsoep.

Aan de slag?
Op de Nederlandstalige website www.plasticsoupfoundation.org kun je een app downloaden die je helpt om je eigen plasticvoetafdruk te verlagen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>