Logo mooigeldropmierlo.nl
De uitgelichte standerdmolen tijdens de officiële opening  | Fotonummer: cdb2de
De uitgelichte standerdmolen tijdens de officiële opening (Foto: Peter Wijlaars)
Evenementen

Feestelijke heropening van het vernieuwd centrum en de standerdmolen

Redacteur: Vivianne van Bijsterveld
Fotograaf: Peter Wijlaars

Mierlo - Burgemeester Link, oud-wethouder Renée Hoekman en Henk Brocx hebben, in het bijzijn van een handjevol inwoners, een aantal ondernemers en bijna het voltallige gemeentebestuur, zaterdag 6 oktober het vernieuwde centrum in Mierlo heropend. Tevens werd de standermolen op het Molenplein officieel geopend. Het molenteam lichtte, samen met burgemeester Link, Renée Hoekman en wethouder Jeucken, het vang waarna de wieken van de molen in beweging gezet werden.

Vernieuwd centrum

Zowel burgemeester Link, oud-wethouder Renée Hoekman als Henk Brocx refereerden in hun speech naar de ontwikkelingen in het centrum van Mierlo in de afgelopen jaren. De verbouwing van het centrum van Mierlo is niet zonder slag of stoot gegaan. Vanaf 2003 werden de eerste plannen geopperd om het centrum van Mierlo aan te pakken. Mede door de recessie is dit enkele jaren op een lager pitje gezet. "Nu, na 15 jaar, kunnen we concluderen dat er mooi werk is geleverd in het centrum van Mierlo dat past bij de sfeer van Mierlo", aldus burgemeester Link.

Opening Molen
Molenaar Ronald Groothedde kwam als laatste op het podium om een woordje te richten tot de aanwezigen. "Zowel cultureel, historisch, maatschappelijk en educatief gezien heeft Mierlo iets heel moois in het dorp staan", vertelt molenaar Ronald Groothedde namens het molenteam. "Wij zijn trots dat de molen aan de onderkant dicht is gemaakt en dat de molen vandaag officieel geopend wordt.". Na de speech en de officiële openingshandeling werd iedereen uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in de Mierlose standerdmolen. Een aantal aanwezigen bekeek het nieuwe gedeelte van de molen en sommigen beklommen de steile trap om de molen van binnen te bekijken.

Molenaarsteam
Mierlo heeft twee molenaars; Fons Hermans en Ronald Groothedde. Iet van Dijk, Miek Ligtvoet, Hans Smeets en Wim van der Linden zijn molengids. Jan Molenkamp is molengids én molenaar in opleiding.

Geschiedenis
Ronald vertelt dat zijn familiegeschiedenis de reden is dat hij zich is gaan verdiepen in molens. Zowel zijn betovergrootvader én zijn opa waren molenaar. Ronald volgde in 2012 de molenaarsopleiding en in 2014 behaalde hij zijn papieren. "Een pittige studie, waar flink wat tijd en energie in ging zitten, maar het oude ambacht spreekt me ontzettend aan." Hij vertelt dat hij werkzaam is in een mengvoederbedrijf. "Ik maal letterlijk elke dag ruim 250.000 kilo. Een soort molenaar dus, maar dan een moderne industriële versie van het ambacht."

Verplaatst
Ronald leerde de praktijk op de molen in Heeze, maar zijn hart ligt bij de standerdmolen in Mierlo, die zich bevindt aan de Dorpsstraat 147. De molen werd omstreeks 1640 gebouwd voor de heren van Mierlo. Ze bevond zich toen nog op de Molenheide en deed dienst als korenmolen. In de loop van de 19e eeuw kwam ze in handen van particulieren. In 1860 werd de molen verplaatst naar de Dorpsstraat en in 1992 werd ze naar de huidige locatie verplaatst.

350 jaar dicht
De molen was van 1956 tot 2018 eigendom van de gemeente en ze werd gerestaureerd in 1941 en 1970. "De Mierlose standerdmolen is tot 1941 geheel gesloten geweest. Puur uit praktische redenen, namelijk voor opslag van granen. Pas vanaf 1992 is de molen half-open. Historisch gezien kun je zeggen dat de molen 350 jaar dicht is geweest en pas de laatste 25 jaar open," legt Ronald uit.

Veel bezoekers
"De standerdmolen is weer 'gesloten' aan de onderkant." Een 'klusje' dat ruim vijf jaar in beslag nam. "In het voorjaar van 2013 zijn we met het project 'dichtmaken van de molen' begonnen. Zaterdag 4 november 2017 ging dan eindelijk de eerste schop in de grond. De vloer werd verlaagd en er kwamen glazen wanden. We hebben stromend water, dus we kunnen eindelijk een kopje koffie zetten tijdens onze 'dienst'. En er is een toilet. Geen overbodige luxe want we ontvangen op een 'normale' zaterdag zo'n 60 mensen op de molen, dit is ongeveer 2000 bezoekers per jaar." De molen is elke zaterdag open van 11.00 tot 15.00 uur. Ook maalt de molen meel om bezoekers te laten zien hoe zo'n molen nu eigenlijk werkt.

Pannenkoekenmeel
In de nieuwe ruimte onder de molen bewaren de molenaars de heerlijke, op ambachtelijke wijze gemalen pannenkoekmeel. "Voor € 2,00 kan men een pak pannenkoekenmeel aanschaffen. Maar vooral is het de moeite waard om onze mooie Mierlose molen van binnen te bekijken. Het uitzicht is ook nog eens fantastisch vanuit de molen."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>