Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: fc20b9
Foto: Peter Wijlaars
columns

Oma Olga en haar hond

Een hond is een handenbindertje, dat wist ik voordat ik mijn hond aanschafte, maar ik nam me voor om me zomin mogelijk in mijn vrijheid te laten beperken. Ik zocht al een paar logeeradressen voor ik Tji kocht, zodat ik op reis kon en nam me voor de hond zo te trainen dat die overal mee naar toe kon.

Toen ik haar kocht, was ze zo klein, dat ik haar in een tas mee kon nemen. Ik ging met haar in de bus, in de trein en zette haar op de voorbank in de auto als ik ergens naartoe moest. Toen ik een fiets kocht, maakte ik een mand achterop waarin ze mee kon. Ze vond het heerlijk. Vrienden en kennissen wisten niet beter, als ze mij uitnodigden, kwam Tji ook mee. Bij sommige vriendinnen stond er al een bak water klaar.

Ik trainde haar om voor een winkel even te wachten. De eerste keer hield ik haar door de winkelruit twee minuten in de gaten en beloonde haar. Langzaam bouwde ik het uit, tot ik in alle rust een boodschap kon doen. Tji is nu elf en er heeft zich nooit een probleem voorgedaan tot op een zaterdag mijn dierenarts naar me toe kwam toen ik Albert Hein uitkwam.

"Bind je haar zomaar vast?"
"Ze is erop getraind", legde ik uit. "Ze gedraagt zich keurig hoor. Geen geblaf en ze bijt niemand."
"Het gaat me er niet om hoe de hond zich gedraagt", zei hij. "Het gaat me erom hoe mensen zich gedragen. Iemand kan haar zomaar meenemen."
Wie wil er nou een elfjarige hond?
"Ik heb laatst gehoord dat kleine hondjes gebruikt worden als lokaas voor vechthonden", zei hij.

Ik moest even slikken. "Het is zo handig als ik een boodschap moet doen. We wandelen naar het dorp en ik koop een half brood of een pak yoghurt. Twee vliegen in een klap; zij is uitgelaten en ik heb mijn boodschap."

"Misschien moet je het maar gewoon blijven doen", zei hij en ging de winkel in. Sindsdien zit het me niet echt lekker. Ik gruw bij de gedachte dat een vechthond mijn Tji verscheurt, maar ik wil haar toch meenemen. Er is al een bewaakte fietsenstalling in het dorp, het wordt tijd voor een bewaakte hondenstalling. Tot die tijd: Wie een klein wit hondje aan de paal bij AH ziet, en iemand anders dan ik neemt haar mee, bel 112.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>