Logo mooigeldropmierlo.nl
  | Fotonummer: b918a9
Foto: Ingezonden
Gemeente Geldrop-Mierlo

Politiek wil geen nieuwe vuurwerkregels

Geldrop-Mierlo - De vuurwerkregels in Geldrop-Mierlo veranderen voorlopig niet. Er komen vooralsnog geen vuurwerkvrije zones en geen centrale vuurwerkshow. De meeste politieke partijen willen het vuurwerkbeleid laten zoals het is, bleek dinsdagavond in de raadscommissie Algemene Zaken.

Redacteur: Martin de Bruijne

De gemeenteraad vroeg eerder om een discussienota over vuurwerk. Om de mening van de bevolking te peilen was er onder meer een Tip-enquête van de MooiGeldropMierloKrant. De resultaten van die enquête zijn dinsdagavond gepresenteerd. Belangrijkste conclusies: een meerderheid van het Tip-panel (52%) wil geen verbod op het afsteken van vuurwerk, 68% van de respondenten is wel voor vuurwerkvrije zones. Een meerderheid van de panelleden (54%) ziet wel wat in een centrale vuurwerkshow.

Vuurwerkvrije zones
Er lijkt in de gemeenteraad nog geen meerderheid te zijn voor het instellen van vuurwerkvrije zones. CDA, Samen en DGG noemen dat 'symboolpolitiek.' Als er dan toch plekken aangewezen worden waar geen vuurwerk afgestoken mag worden dan zijn verzorgingshuizen, het ziekenhuis, kinderboerderij en het hertenkamp in Mierlo de aangewezen plekken volgens de politiek. Respondenten van de Tip-enquête van de MooiGeldropMierloKrant noemen dergelijke locaties ook vaak. Belangrijke vraag is dan wie die zones aan moet wijzen: de gemeente of de inwoners zelf. Uit het Tip-onderzoek blijkt dat 56% van de mensen wil dat de gemeentes de verplichte zones aan moet wijzen. De politiek zou dit het liefst doen op aanvraag van de inwoners.

Geen show
Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet voor een centrale vuurwerkshow, bijvoorbeeld in beide kernen. Een show heeft weinig zin als je in de rest van de gemeente ook vuurwerk mag afsteken, vinden verschillende partijen. Opvallend is wel dat een ruime meerderheid van de politiek het eventuele organiseren van een vuurwerkshow over wil laten aan initiatief van de mensen, terwijl de Tip-panelleden vinden dat de gemeente dat moet doen.

Handhaving
Handhaving is een struikelblok bij eventueel nieuw vuurwerkbeleid. Het tegengaan van vuurwerkoverlast is met name een tak voor de boa's, de buitengewoon opsporings ambtenaren. Volgens burgemeester Berry Link zijn er te weinig boa's om die taken uit te kunnen voeren. "En binnen de politie heeft het absoluut geen prioriteit", aldus burgemeester Link.

Vuurwerkverbod
Een verbod op het afsteken van vuurwerk komt er voorlopig zeker niet. Dat is wettelijk nog niet mogelijk. Mocht het in de toekomst wel mogelijk zijn, dan staat de politiek in Geldrop-Mierlo niet te springen om een verbod in te voeren. Ook hierbij telt dat handhaving problematisch is. Bovendien vinden verschillende partijen dat het lastig is als er in Geldrop-Mierlo geen vuurwerk afgestoken mag worden en in een buurgemeente wel. Alleen GroenLinks in Geldrop-Mierlo is voorstander van een verbod, als die mogelijkheid er komt. De partij noemt overlast voor mensen en dieren en milieuschade als belangrijke redenen.

Geen urgentie
Het vuurwerkbeleid staat bij de meeste partijen niet hoog op de agenda. "Wij bespeuren geen enorme urgentie", vatte Mark van Schaijk (CDA) het gevoel van verschillende fracties samen. Een meerderheid wil de landelijke ontwikkelingen afwachten. Om nu nog voor de jaarwisseling eventueel de vuurwerkregels aan te passen wordt een race tegen de klok. "Ik proef dat uw raad er voor nu een streep onder wil zetten en het landelijk beleid af wil wachten", concludeerde burgemeester Berry Link.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooigeldropmierlo.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>